PS Nichifor Botoșăneanul: Pocăința devine bucuria de a vedea că putem călca deasupra mării învolburate

La finalul Pavecerniței Mari, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, le-a vorbit miercuri credincioșilor despre credința lucrătoare în sufletul omului: Pocăința devine bucuria de a vedea că putem călca deasupra mării învolburate.

În predica sa, ierarhul a subliniat că prin nădejdea în mila și binecuvântarea lui Dumnezeu, omul se schimbă, strigătul de rugăciune accentuând unitatea cu Dumnezeu și calea prin care Îl cunoaștem.

„Canonul cel Mare reia același strigăt pe care îl avem în Biserică tot anul: «Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!», dar ne aduce înainte și înțelesul că, în istorie, nu a fost nicicând altfel. Nu au fost perioade mai ușoare, nu au fost perioade în care omul, vrând să-l cunoască pe Dumnezeu, știe rostul, ar fi trăit altfel”, a transmis Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

O rugăciune profundă

Canonul Mare se citește fragmentat în primele patru zile din Postul Paștilor, în cadrul Pavecerniței Mari, și integral, miercuri, în săptămâna a cincea. Sfântul Andrei este cunoscut ca «Părintele canoanelor» și inițiatorul acestei tradiții imnografice.

„Canonul nu este doar o operă magistral scrisă, ci este o rugăciune, o rugăciune pe care, în Biserică, o facem ca fiind rugăciunea noastră, o rugăciune în care ne recunoaștem, în care vrem și noi, precum Sfântul Andrei Criteanul, să ne schimbăm sufletul în credință, ca Domnul să întărească într-adevăr această credință”, a conchis episcopul vicar.

Ultima parte a Canonului va fi citită de Mitropolitul Teofan mâine, iar pentru programul complet al slujbelor la Catedrala Mitropolitană din Iași, se poate accesa un link dedicat.

Foto credit: Doxologia


Știri recente