PS Macarie va sluji la ctitoria Sfântului Ștefan cel Mare din Borzești

Episcopul Macarie slujește sâmbătă la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Borzeşti, jud. Bacău, ctitorie a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.

În Protopopiatul Oneşti se desfășoară a zecea ediție a Zilelor Betleemului Ștefanian, serie de manifestări culturale și religioase care își propun să readucă în conştiinţa oamenilor contribuţia Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare în istoria Moldovei şi a ţării.

Proiectul este realizat printr-un parteneriat între Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Protoieria Onești, Biserica Voievodală din Borzeşti, Asociaţia „Betleemul Ştefanian“ și Asociaţia Culturală „Filomelos”.

Vineri seară, de la ora 18.00, la ctitoria sfântului voievod din Borzești a fost oficiată Vecernia Mare unită cu Litia, urmate de un moment poetic și o alocuțiune istorică.

Sâmbătă, de la ora 8.00 are loc Slujba Utreniei după care, la ora 9.30, se desfășoară Slujba Sfintei Liturghii și Parastasul cel Mare pentru ctitorii Bisericii din Borzești. Va sluji Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, iar răspunsurile la strană vor fi date de Corul Psaltic „Filomelos” din localitate.

Ctitoria Sf. Ștefan cel Mare de la Borzești. În localitate se desfășoară a zecea ediție a Zilelor Betleemului Ștefanianm în perioada 1-2 iulie 2022. Foto: Facebook / Biserica din Borzești

Biserica din Borzeşti este ctitoria lui Ştefan cel Mare din anul 1494, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu de marele voievod pentru că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit. Există legenda că într-un stejar din Borzești ar fi murit un prieten din copilărie al domnitorului, ucis de tătarii care le-au întrerupt copiilor joaca.

Biserica a fost reconsolidată în anii 1990 și pictată de Grigore Popescu.

În anul 2004, la Borzeşti s-au sărbătorit 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ştefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzeşti a fost resfinţită de un sobor din care au făcut parte peste 30 de ierarhi.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente