PS Macarie la hramul unei parohii sucevene: Sfinților Împărați le datorăm că avem o Cruce înălțată de care atârnă lumea

Episcopul Macarie al Europei de Nord a oficiat Sfânta Liturghie marți, la hramul parohiei sucevene Straja 2. Ierarhul a donat comunității un fragment din moaștele ocrotitorilor ei, Sf. Împ. Constantin și Elena, cărora „le datorăm că avem o Cruce înălțată de care atârnă toată lumea”, a subliniat Preasfinția Sa.

Sfântul odor a ajuns în comunitate vineri, adus de la Centrul Eparhial din Stockholm, Suedia, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel și a Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților,

La liturghia de hram, oficiată în aer liber, au mai slujit clerici de la parohiile și mănăstirile din împrejurimi și de la Centrul Eparhial Suceava, între care Arhim. Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhim. Serafim Bodnar, duhovnicul Mănăstirii „Dimitrie Cantemir ”– Huși, Pr. Dimitrie Horga, consilier eparhial, și Pr. Ionel Constantin Maloș, Protoiereu de Rădăuți.

„Sfântul Împărat Constantin cel Mare a văzut semnul Crucii în amiaza mare pe cer, iar evlavioasa mamă, Împărăteasă Elena, este cea care a ridicat lemnul cel sfințit cu Sângele preacurat al Mântuitorului și l-a înălțat spre întărirea și sfințirea poporului dreptmăritor”, a spus Preasfințitul Părinte Macarie în cuvântul de învățătură.

Sfinții Împărați ne învață puterea Crucii

„Așadar, numai prin Cruce, ne spun astăzi și în toată vremea Sfinții Împărați Constantin și Elena, putem să ieșim la limanul cel neînviforat. Și Sfinții Părinți, care au dus luptele cele grele și au ieșit biruitori, ne spun că, atunci când ne este cel mai greu în viață să ne însemnăm cu Sfânta Cruce.”

„Și chiar organele bolnave să le însemnăm cu Sfânta Cruce, mintea noastră, și toate mădularele bolnave, și în mod deosebit inima noastră, fiindcă aici, în inima noastră, Hristos este veșnic înălțat pe Cruce”, a continuat ierarhul.

„Scump frate și scumpă soră, când ți-ai pierdut orice speranță și când simți o durere adâncă, provocată de un necaz în familie, sau de o boală, sau de o încercare, atunci să nu uiți că Hristos cel Răstignit și Înviat îți este alături și că El este Înălțat pe Crucea durerii. Și că niciodată nu a părăsit această Cruce din inima ta, este acolo și îți dă putere, îți dă mângâiere și îți dă ajutor.”

„Și nu este singur, este împreună cu Preacurata Sa Maică care, iată, la poalele Crucii a primit atâta alinare, în pofida suferințelor nemărginite pe care le-a îndurat ca mamă. Îți sunt alături toți ucenicii și toate ucenițele Domnului și în mod deosebit îți sunt alături Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei cărora le datorăm că avem o Cruce înălțată de care atârnă toată lumea”, a încheiat Episcopul Europei de Nord.

Istoricul bisericii

Părintele Paroh Constantin Oprea le-a mulțumit pentru dar și i-a oferit ierarhului o icoană cu ocrotitorii bisericii, un ștergar țesut în Straja, un ou de struț încondeiat și volumul Theotokos de prof. univ. dr. Remus Rus, enciclopedie mariologică apărută la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Piatra de temelie și apoi Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Straja, județul Suceava, au fost sfințite de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, construcția fiind realizată între anii 2010-2016 în stil clasic moldovenesc, ștefanian, cu sprijinul credincioșilor din Straja și al binefăcătorilor din împrejurimi.

Paraclisul parohiei a fost sfințit în data de 1 octombrie 2023 de trei ierarhi: Episcopul Ieronim al Daciei Felix, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente