PS Iustin la începutul postului: Numai în stare de iertare și iubire poți să rămâi puternic

„Perioada Postului Mare debutează cu Vecernia Iertării din Duminica lăsatului sec de brânză, atunci când suntem chemați să ne îmbrățișăm, să ne iertăm și să ne împăcăm cu toții. Numai în stare de iertare și iubire poți să rămâi puternic”, a subliniat Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului în mesajul transmis la începutul Postului Mare.

„Postul, pentru adevărații creștini, nu este vreme de întristare și tulburare pentru că presupune osteneală și renunțare, ci este prilej de bucurie și râvnă sporită pentru a înmulți rugăciunea smerită, nevoința asumată și iubirea milostivă prin fapte bune”, a evidențiat ierarhul.

„Creștinii adevărați, în vremea oricărui post de peste an și mai cu seamă în Postul cel Mare la sfârșitul căruia primim lumina învierii și îl vedem pe Hristos Stăpânul vieții, înviat din morți, înțeleg că doar prin asumarea nevoințelor, prin suferința și prin umilința purtării Crucii se poate ajunge la biruința și Slava Învierii”.

„În stare de nepocăință, nepăsare și dormitare omul se moleșește, se lenevește devine vegetativ și irațional, instinctual sau animalic. În vreme de căință omul întreg (trup și suflet) intră în stare de veghe permanentă, luptând cu patimile (gânduri, vorbe, fapte rele) și eliminându-le una câte una devine întreg sănătos, mintea și viața lui se luminează și se umple de o bucurie negrăită simțind că a revenit acasă în brațele Tatălui ceresc întocmai ca fiul cel risipitor primind sărutarea și iertarea Lui”, a explicat Preasfințitul Părinte Iustin.

Canonul Mare

În primele patru zile ale Postului Mare se citește din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul Pavecerniței.

Episcopul Maramureșului și Sătmarului a transmis că „vom participa cu evlavie și smerenie în stare de căință profundă și asceză la Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul care se citește în primele 4 zile ale primei săptămâni a postului împărțit în 4 părți, iar în săptămâna a 5-a se citește încă o dată, integral”.

„Vom încerca să păzim rânduiala Părinților Bisericii, aceea de a rosti rugăciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne și Stăpânul Vieții mele… însoțită de metanii până la pământ (dacă putem) sau de închinăciuni smerite”.

„Este de mare importanță să participăm la Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite ce se săvârșește în toată perioada Postului Mare, la ceas de seară și pe care preoții de la parohii o slujesc de obicei miercuri și vineri, sau cel puțin odată în săptămână, iar părinții din mănăstiri în fiecare zi până vineri inclusiv, în stare de ajun desăvârșit (nemâncarea până după încheierea Sfintei Liturghii)”, a explicat Preasfinția Sa.

„Această rânduială a fost așezată de Sfinții Părinți spre a ne putea mărturisi păcatele și căi de ele și a ne face vrednici să ne împărtășim mai des cu Trupul și Sângele Domnului, ori de câte ori simțim nevoia, în vremea Postului cel Mare la Liturghia Darurilor înainte sfințite, deoarece Sfânta Liturghie Euharistică, în Postul Mare se săvârșește doar sâmbăta, când îi pomenim pe cei adormiți, duminica și în sărbătorile mari care cad în interiorul Postului (Buna Vestire)”.

Preasfințitul Părinte Iustin a îndemnat ca la aceste rânduieli să adăugăm „lucrarea noastră personală prin multă râvnă sfântă și silință duhovnicească spre a ne curăți mintea de gânduri, ochii de ispitele din afară, gura de vorbe deșarte și trupul de patimi și păcate – pentru a avea o călătorie duhovnicească și urcuș spre Înviere cu folos bine-primit de Mântuitorul Iisus Hristos”.

Episcopul Iustin a încheiat mesajul cu urarea: „Post binecuvântat să aveți toți împreună, păstori și păstoriți și mult ajutor sfânt de la Hristos și Maica Domnului în această sfântă lucrare de mântuire”.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente