PS Ignatie: Sfântul Ioan este antidot împotriva mândriei și agresivității

„Trăim într-o lume, căreia îi suntem parte, dominată de multă mândrie și foarte multă agresivitate. Sfântul Ioan Botezătorul este un antidot la acest păcat care ne stăpânește pe fiecare dintre noi,” a transmis marți Preasfințitul Părinte Ignatie, cu prilejul hramului bisericii „Sfântul Ioan” din municipiul Huși.

Smerenia Sf. Ioan Botezătorul

În cuvântul de învățătură, Episcopul Hușilor a evidențiat smerenia Sf. Ioan Botezătorul, care deși se bucura de credibilitate înaintea oamenilor, nu i-a indus pe aceștia în eroare, atunci când a fost întrebat dacă el este Hristos.

„Unii îl confundau și credeau că el este Mesia, iar el le spunea răspicat, foarte clar: voi înșivă știți că am dat mărturie că nu sunt eu Hristos ci doar trimis înaintea Lui pentru a pregăti calea Lui”.

„Într-un pustiu al imoralității, al relativismului moral, Sfântul Ioan venise pentru a pregăti calea, conștiințele oamenilor, să-L poată primi și înțelege pe Hristos ca Cel care a venit în lume să o mântuiască de sub tirania păcatului și a morții”, a explicat Preasfințitul Părinte Ignatie.

Antidot în fața mândriei

Preasfinția Sa a afirmat că tendința omului mândru este să iasă în evidență cu orice preț, în timp ce omul smerit are capacitatea de a-l valoriza pe cel de lângă el, adăugând că iubirea este cea care se smerește în fața celuilalt.

În acest sens, viețuirea pilduitoare a Sfântului Ioan Botezătorul este antidot în fața mândriei.

„Într-o lume în care una dintre patimile cele mai dominante și mai răspândite este mândria, orgoliul, este atât de necesar să facem recurs la smerenia pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul față de Domnul Hristos”.

„Tendința omului mândru este de a se afirma pe sine însuși în detrimentul semenului său, de a-l devaloriza pe acesta, de a-l nedreptăți și a-i macula identitatea. Omul smerit, cu sufletul senin, este cel care acționează în contrasens față de omul mândru”, a mai spus Preasfințitul Părinte Ignatie.

Importanța rugăciunii

Episcopul Hușilor a subliniat roadele bogate ale rugăciunii și ale participării la sfintele slujbe:„Sfântul Ioan Botezătorul este cel care ar fi putut să-i prostească pe cei care erau de față, cum încercăm noi să-i prostim pe cei din jur, livrându-ne lor într-un mod în care noi nu suntem”.

„Vrem, de exemplu să părem că suntem buni, dar noi de fapt avem o inimă rea și judecăm foarte mult; vrem să părem în ochii celorlalți ca fiind mari rugători, și de fapt noi nu suntem smeriți, pentru că este imposibil ca un om care se roagă să nu fie și smerit”.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Ignatie a îndemnat la împlinirea cuvintelor spuse de Sf. Ioan Botezătorul Mântuitorului Hristos: „Eu mă micșorez și Tu trebuie să crești”(cf. Ioan 3, 30).

Dacă am avea drept principiu al relațiilor dintre noi acest cuvânt minunat al Sfântului Ioan Botezătorul, pe care l-a rostit în legătură cu Domnul Hristos, anume că El, Hristos, trebuie să crească iar el, Ioan Botezătorul, să se micșoreze, și dacă l-am transpune în viața noastră, adică dacă ne-am putea bucura de reușitele și de realizările semenului nostru și să-l ajutăm, iar noi să ne micșorăm, adică să ne smerim, cred că conținutul vieții lumii în care trăim ar arăta mult mai minunat și mai frumos”.

Foto credit: Episcopia Hușilor


Știri recente