PS Ignatie: Personalitatea mărturisitoare a Episcopului martir Grigorie Leu a fost un adevărat manifest spiritual

Episcopul Ignatie al Hușilor a oficiat vineri o slujbă de pomenirea a Episcopului martir Grigorie Leu la 75 de ani de la trecerea în veșnicie. „Personalitatea mărturisitoare a Episcopului martir Grigorie Leu a fost un adevărat manifest spiritual”, a subliniat PS Ignatie în predica sa.

La slujba de pomenire au participat preoții consilieri din cadrul Centrului Eparhial, protoierei, slujitori de la parohii și elevi ai Seminarului teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși care au oferit răspunsurile liturgice. Parastasul a fost oficiat la mormântul Episcopului Grigorie Leu, din latura de est a Catedralei Episcopale.

Preasfințitul Părinte Ignatie elogiat personalitatea Episcopului Grigorie Leu, subliniind că „a fost a fost un adevărat manifest spiritual, al cărui conținut rămâne, în continuare, o credință autentică, puternică și vie, fapt pe care îl deducem, cu foarte mare ușurință, din cuvântările (pastoralele) consemnate în buletinul oficial al Episcopiei Hușilor, Cronica Episcopiei Hușilor”.

„Episcopul martir Grigorie Leu a fost un om foarte curajos, în vremuri ostile pentru Biserică. Sau, așa cum l-am numit, în cadrul simpozionului dedicat acestei personalități duhovnicești, a fost ‹un străjer la porțile otrăvite ale istoriei› noastre, la începuturile comunismului”, a amintit ierarhul.

„Curajul său a rezidat mai ales în faptul că nu a pus nici măcar viața sa, mai presus de credința în Dumnezeu și de dragostea față de Episcopia Hușilor”.

PS Ignatie a evidențiat că „în felul acesta, putem să mai zdruncinăm mitul care încă planează în mințile unora, că Biserica, în vremea regimului comunist ateu, a pactizat cu acesta. Din fericire, am avut preoți, slujitori ai bisericii, episcopi, credincioși, monahi și monahii, care au înfruntat acest balaur care își propunea să smulgă credința din sufletul oamenilor și al acestui neam”.

Episcopul Hușilor a amintit în predica sa de Părintele Mina Dobzeu, mărturisitor în temnițele comuniste și ucenic al PS Grigorie Leu.

„Nu este o pură coincidență faptul că acest mic cimitir al Episcopiei noastre este străjuit, de o parte și de alta, de un episcop – Episcopul Grigorie Leu – și de un alt  mărturisitor în perioada comunistă – Părintele Mina Dobzeu”.

„Părintele Mina Dobzeu, ‹omul de lumină›, a fost ucenic al Episcopului martir Grigorie Leu. Providența a dus acest gând, ca Părintele Mina Dobzeu să fie înmormântat la streașina Catedralei, în curtea mănăstirii unde s-a rugat”, a concluzionat Episcopul Ignatie.


Episcopul Grigorie Leu al Hușilor a trăit în perioada 1881 – 1949. La începutul activității clericale a fost preot la o parohie din județul Galați, având 2 copii, dintre care unul a trecut la Domnul din pruncie. A rămas văduv la 6 ani după căsătorie.

În data de 1 martie 1949 a trecut la viața veșnică din cauza otrăvirii suferite cu câteva zile înainte la o întâlnire cu Președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente