Huși: Episcopul martir Grigorie Leu va fi pomenit la 75 de ani de la trecerea în veșnicie

Episcopul Grigorie Leu va fi pomenit în data de 1 martie la 75 de ani de la trecerea în veșnicie. Slujba de pomenire va fi oficiată de Episcopul Ignatie al Hușilor de la ora 10:00 la Catedrala episcopală.

Episcopul Grigorie Leu a trăit între anii 1881 și 1949. La începutul activității clericale a fost preot la o parohie din județul Galați, având 2 copii, dintre care unul a trecut la Domnul din pruncie. A rămas văduv la 6 ani după căsătorie.

După moartea soției, preotul a slujit pe front pentru soldații care au luptat în Primul Război Mondial. Pentru devotamentul și calitățile dovedite a fost avansat la gradul de căpitan și decorat cu Coroana României, fiind demobilizat în iunie 1918.

A fost ales vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu titulatura de Botoșăneanul, fiind hirotonit în data 28 decembrie 1924 la Catedrala Mitropolitană din Iași,

În calitate de vicar mitropolitan, împreună cu patriarhul Miron Cristea, a organizat serviciile religioase ale Armatei şi învăţământul teologic din provinciile istorice revenite României, iar în cea de membru al Sinodului a primit sarcina de a conduce comisia sinodală pentru misiunea Bisericii Ortodoxe Române în ţară şi de a coordona activitatea Bisericii pentru românii din străinătate.

În urma vacantării scaunului episcopal al Argeșului, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în data de 30 aprilie 1936 pe Episcopul Grigorie ca episcop titular al acestei eparhii, ceremonia întronizării având loc în data de 7 iunie la biserica episcopală din Curtea de Argeș. La scurt timp după o dispută cu Regele Carol al 2-lea a fost trimis pentru a ocupa scaunul vacant al Episcopiei Hușilor.

Spre sfârșitul lunii februarie 1949, a fost chemat la București la o discuție cu președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza, unde a băut o cafea. Ulterior, starea de sănătate a episcopului s-a înrăutățit, iar pe 1 martie a trecut la viața veșnică. Rudele sale au considerat că a fost otrăvit în cadrul întâlnirii avute cu câteva zile înainte la București.

În urma cercetărilor, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, a emis în luna iulie 2021 o Ordonanță care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanții regimului comunist.

Citește aici mai multe despre viața ierarhului martir Grigorie Leu.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente

9 mai: Ziua Europei

Dedicată unității europene, Ziua Europei este sărbătorită anual în data de 9 mai. Celebrarea acestei zile amintește de evenimentele din 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman a propus crearea unei structuri…