PS Ignatie la Iași: Liturghia este dorința lui Dumnezeu de a intra în sufletul omului

De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, duminică, 30 ianuarie, Preasfințitul Părinte Ignatie a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iași.  În cuvântul rostit, Episcopul Hușilor a explicat textul evanghelic duminical și a subliniat rolul duhovnicesc și de întâlnire cu Dumnezeu pe care îl are Sfânta Liturghie.

„Zaheu este cel care săvârșește, în chip simbolic, lucrarea minunată de primire a lui Dumnezeu în casa sufletului său”, a afirmat la început PS Ignatie.

„Din punct de vedere liturgic, duhovnicește, Dumnezeu poate să intre oricând în casa sufletului omului, pentru că El este Cel care a zidit-o. El ne-a creat, nu are nevoie de invitație specială”.

În continuare, ierarhul a subliniat faptul că prin Sfânta Liturghie îl chemăm pe Dumnezeu în inimile noastre.

„Dumnezeu vrea să vină în inima noastră – lucru subliniat în întreaga Liturghie. Centrul de greutate nu cade pe slujitorul Liturghiei, cât pe Hristos, Cel care se dăruiește, se împarte și se aduce pe Sine însuși drept hrană și legământ al mântuirii noastre”.

„Sensul profund al Liturghiei este că Dumnezeu dorește și are setea de a intra în casa sufletului omului”.

În încheierea cuvântului său, Părintele Episcop a argumentat faptul că numai prin Sfânta Euharistie puteam deveni cu adevărat liberi și dezrobiți de patimi.

„Oricât ne-am strădui, nu devenim oameni liberi decât prin primirea Celui care este însăși libertatea, Iisus Hristos, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Lui”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, cu ocazia sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic. La slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Doxologia.ro / Tudorel Rusu

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente