PS Ignatie, despre cea care a crescut „Strugurele de taină” și zdrobirea Lui în teascul iubirii

Preasfințitul Părinte Ignatie a oficiat duminică Paraclisul Maicii Domnului în Parohia „Sfântul Ilie”, din municipiul Huși. În cuvântul adresat credincioșilor la finalul slujbei, Preasfinția Sa a explicat semnificația faptului că Maica Domnului este numită, în slujba Paraclisului, „cea care a crescut Strugurele cel de taină”.

Preasfinția Sa a arătat că metaforele imnografilor descriu legătura dintre Hristos și Biserica Sa, așa cum este prezentată în Sfânta Scriptură: „Găsim adesea, în lecturile noastre din Vechiul Testament, imaginea aceasta a poporului lui Dumnezeu care este asemănat cu o vie”.

Metafora viei în Vechiul Testament

Totodată, PS Ignatie a precizat că în timpul Sfintei Liturghii episcopul rostește o rugăciune specială, un verset din Psalmul 79:  „Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta- adică poporul lui Dumnezeu este via. Vița este Însuși Domnul Hristos”.

Dumnezeu este cel care păzește via de cei care o pot distruge, a adăugat Preasfinția Sa, referindu-se la versetul anterior cererii: „A stricat-o pe ea mistreţul din pădure şi porcul sălbatic a păscut-o pe ea”.

Hristos, vița din care rodesc mlădițele

Mântuitorul Însuși, la Cina cea de taină a folosit acest simbol: „Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne în Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan, 15:5).

Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat faptul că prin păcatele noastre ne despărțim de Dumnezeu: „dacă Îl ignorăm pe Domnul și păcătuim, aceste mlădițe vor fi date mistuirii și focului, așa cum Dumnezeu le-a grăit celor din vechime, poporului lui Israel”.

Astfel, putem înțelege mai bine de ce, la finalul slujbei Paraclisului, Maica Domnului este numită „ceea ce a crescut Strugurele cel de taină”:  pentru că „L-a adus pe Dumnezeu-Fiul, ca Om, printre noi, în lumea noastră”, a subliniat Preasfinția Sa.  Întruparea Domnului a fost posibilă „datorită smereniei, curăției și ascultării Maicii Domnului”, a mai precizat Episcopul Hușilor.

Preasfințitul Părinte Ignatie a încheiat prin a sublinia încă o dată că Hristos „a primit să fie zdrobit în teascul iubirii față de noi, oamenii, ca să ne mântuiască”. Astfel, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Său, putem gusta „vinul cel nou al Împărăției cerurilor”.

Foto credit: Episcopia Hușilor


Știri recente