PS Ignatie: Dacă admitem compromisul, el devine ca un cancer / Să mărturisim adevărul chiar cu preţul de a fi calomniaţi

Episcopul Ignatie al Huşilor a afirmat sâmbătă că Sfântul Ioan Botezătorul îndemna oamenii să nu accepte compromisuri sub nicio formă.

„Dacă admitem compromisul, el devine ca un cancer în viaţa duhovnicească. Să nu admitem compromisul nici din punct de vedere moral – adică să acceptăm ca păcatul să lucreze în viaţa noastră şi să ne desfigureze ca oameni – nici în viaţa socială”.

De Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, cu prilejul hramului istoric al aşezământului monahal.

În predica sa, ierarhul a pus accent pe personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul şi îndemnurile sale din timpul activităţii misionare.

„Sfântul Ioan Botezătorul a intrat în conştiinţa Bisericii, aşa cum reiese cu prisosinţă din textele Sfintei Scripturi, ca fiind un om de o intransigenţă morală, de o verticalitate, asceză şi sinceritate aparte”.

„Intransigenţa lui morală provenea din faptul că nu admitea niciun compromis. Sfântul Ioan nu slujea un concept, o idee, ci Adevărul în Persoană. Atât de minunat s-a raportat faţă de Hristos, încât niciodată nu s-a pus mai presus de El, cu toate că mulţi dintre contemporanii săi îl confundau cu Hristos”.

Episcopul Ignatie a subliniat că Sfântul Ioan şi-a dat viaţa mărturisind adevărul cu preţul propriei libertăţi şi chiar a vieţii.

„Adevărul se cere mărturisit, nu transpus în forme relaxate, din care să nu priceapă nimeni nimic şi să producă confuzie. Adevărul este clar, limpede şi acestuia trebuie să îi slujim”.

„Mesajul sărbătorii este mai actual decât oricând: să mori pentru adevăr! Să mărturiseşti adevărul! Să fii intransigent, în primul rând, cu tine însuţi, aşa cum a fost Sfântul Ioan Botezătorul”.

Ierarhul şi-a încheiat cuvântul prin îndemnul la mărturisirea adevărului în orice situaţie.

„Să mărturisim adevărul şi să nu facem compromisuri când suntem în situaţii limită”.

„Să mărturisim adevărul chiar cu preţul de a fi calomniaţi! Când ne asumăm să mărturisim adevărul, deranjăm anumite persoane. Atunci, acestea ne calomniază şi încearcă să ne murdărească identitatea, să inventeze lucruri pe care niciodată nu le-am gândit, şi astfel ne pierdem curajul de a mai mărturisi adevărul”.

„Ar trebui să ne acordăm viaţa cu adevărul şi să îl mărturisim”, a conchis Preasfinţia Sa.

Foto credit: Episcopia Huşilor


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente