PS Damaschin Dorneanul a resfințit paraclisul din lemn al Mănăstirii Pătrăuţi

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit marţi paraclisul din lemn al Mănăstirii Pătrăuţi.

Asupra lăcaşului de cult au fost executate mai multe lucrări de restaurare, cum ar fi cele de sablare şi lăcuire exterioară a Paraclisului, modificare a dimensiunilor Sfintei Mese și îmbrăcarea acesteia în marmură, precum și de împodobire interioară cu icoane.

Paraclisul cu hramul „Sfântul Domnitor Ştefan cel Mare” a fost construit în anul 2004 la iniţiativa Arhiepiscopului Pimen.

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat apoi Sfânta Liturghie în faţa bisericii mari – care este cea mai veche biserică ortodoxă monument UNESCO din România – cu ocazia hramului acesteia închinat Înălţării Sfintei Cruci.

La predică, ierarhul a vorbit despre importanţa Crucii.

„Crucea este nu doar semnul jertfei, nu doar semnul umilinței, nu doar ceea ce ar fi înțeles oamenii care nu l-au cunoscut și nu îl cunosc pe Dumnezeu, ci Crucea este semn de biruință”.

„Crucea este semnul dragostei. Puterea cu care Dumnezeu l-a biruit pe demon, păcatul și iadul este puterea dragostei; prin dragoste a biruit Dumnezeu, iar Crucea nu este semnul unei pierderi; Crucea este semnul unui câștig prin dragoste. Prin smerenie a biruit Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

Construită în anul 1487, Mănăstirea Pătrăuţi a fost desființată de Imperiul Austriac la începutul secolului al XIX-lea, iar în anul 2021 a revenit la statutul de mănăstire.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…