Protoschimonahul Iacob Bîrsanu a fost înmormântat la Mănăstirea Mestecăniș

Protoschimonahul Iacob Bîrsanu a fost înmormântat marți la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” Mestecăniș.

Slujba înmormântării a fost oficiată de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Episcopul Antonie de Bălți și de Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de Arhidiaconul Mihail Bucă.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a vorbit la finalul slujbei despre Protoschimonahul Iacob Bîrsanu care i-a fost părinte duhovnicesc.

„Părintele Protoschimonah Iacob a fost un om al rugăciunii, al jertfei, al dragostei, al binelui. Un om discret care mergea să fie neobservat pe oriunde. (..) Smerit era părintele Iacob. De ce mulți oameni veneau la el? Pentru felul în care vorbea, vorbea privind în jos, vorbea din adâncul său, nu din mintea, ci din inima sa, din sufletul său, înnobilat de credință”.

„Veghindu-ne de acolo și pomenindu-l, ne va pomeni și el pe noi la locul unde sufletul său se va duce și nădăjduim că sufletul se va ridica, cum spune rugăciunea, la Dumnezeu care l-a dat, și Dumnezeu îl va primi și îl va așeza în lăcașurile sale ca să ne vegheze din cele de sus spre noi, care am rămas în cele de jos”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți despre darurile părintelui Iacob.

„Înainte de mormântul acesta de lut, el a intrat în mormântul tăierii voii proprii, în mormântul ascultării și tot atunci a înviat. Și din Vasile a devenit Visarion, iar mai târziu a devenit Iacob. Și de aceea cred că ceea ce putem noi acum să facem pentru el este să zicem în duh de rugăciune: ‹Primește, Doamne, sufletul celui care Te-a iubit pe Tine…›”.

Părintele Iacob Bîrsanu a fost înmormântat lângă Biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Sfânta Ana a Mănăstirii Mestecăniș.


Protoschimonahul Iacob Bîrsanu s-a născut pe 18 septembrie 1951 în localitatea Mălini din județul Suceava și a primit la botez numele de Vasile.

Pe 24 martie 1983 s-a închinoviat la Mănăstirea Sihăstria, iar în 1985 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Putna, de Preasfințitul Gherasim Putneanul, cu numele de Visarion.

A fost hirotonist ierodiacon pe 2 martie 1986 de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist în Catedrala Mitropolitană din Iași, iar pe 3 martie a fost hirotonit ieromonah și hirotesit duhovnic pe seama Mănăstirii Putna, de către Înaltpreasfințitul Pimen.

În luna ianuarie 1990 a plecat în Sfântul Munte Athos, apoi a ajuns în Ierusalim unde a desfășurat o bogată activitate duhovnicească la Mănăstirea Hozeva. S-a bucurat aici de îndrumarea părintelui Ioanichie Pârâială, cel care a fost la rândul său ucenicul Sfântului Ioan Iacob Românul.

În anii petrecuți în Țara Sfântă s-a implicat activ la ridicarea Așezământului românesc de la Ierihon. Slujirea lui Hristos a continuat și în România, la Mănăstirea Pojorâta, unde a construit biserica ocrotită de Sfântului Ioan Iacob.

Ieroschimonahul Iacob

În anul 2007 a primit schima mare și numele Sfântului Iacob, ale cărui părticele din cinstitele moaște au fost aduse la biserica Seminarului Mănăstirii Neamț.

În perioada 2012-2015, ieroschimonahul Iacob a construit Schitul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Sfânta Ana”.

Pe 30 iulie 2022, a primit hirotesia întru protosinghel. Ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești, pe 8 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a conferit cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”.

Protoschimonahul Iacob Bîrsanu a trecut la viața veșnică în dimineața zilei de sâmbătă, 27 mai 2023.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente