Propunere de rută culturală: Cea a monumentelor dedicate Înțelepciunii lui Dumnezeu

Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei și Universitatea Națională din Atena vor publica volumul „Bisericile Înțelepciunii lui Dumnezeu în lume” și vor propune Consiliului Europei înființarea „Rutei culturale a monumentelor dedicate Înțelepciunii lui Dumnezeu (Hagia Sophia)”.

Anunțul a fost făcut marți, la întâlnirea membrilor Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei cu Arhiepiscopul Ieronim al Atenei.

Membrii Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei s-au aflat la Atena pentru a semna un memorandum de cooperare cu Universitatea Națională din Atena, care a înființat anul trecut Centrul de Excelență în Utilizarea Patrimoniului Cultural Ortodox și în Dialogul Interreligios.

Întâistătătorul Bisericii Greciei a sugerat ca, în cadrul acestei cooperări, să fie organizate programe internaționale pentru întâlniri ale tineretului din întreaga lume.

Colaborarea dintre universitatea ateniană și Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei se va concretiza și în propunerea unui proiect de înființare a „Rutei culturale a Monumentelor dedicate Înțelepciunii lui Dumnezeu (Hagia Sophia)”. Acesta va fi depus spre aprobarea Consiliului Europei.

Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei a organizat, în colaborare cu Orthphoto.net, un concurs de fotografie care are ca temă bisericile dedicate Înțelepciunii lui Dumnezeu în lume. Acesta se desfășoară până la sfârșitul lunii mai.

Concursul a creat o hartă a acestor monumente închinate Înțelepciunii lui Dumnezeu:

Bazilica Sfânta Sofia (Hagia Sophia), construită în secolul al VI-lea la Constantinopol (Istanbulul de azi), era închinată Înțelepciunii lui Dumnezeu, întrupată în persoana Mântuitorului Hristos. Cuvântul grecesc sophia înseamnă „înțelepciune”.

Universitatea din Atena a făcut apel la instituțiile și organizațiile internaționale „să asigure protecția și caracterul de monument al bazilicii” după ce guvernul turc a decis anul trecut să o transforme din muzeu în moschee.

Foto credit: Facebook / Hagia Sophia. The churches of Wisdom of God in history and in the world

Comentarii Facebook


Știri recente