Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet” a dedicat un concurs și o revistă Serbării de la Putna

În paralel cu Serbarea de la Putna și concursurile ei, în localitate s-a mai desfășurat, în perioada 14-16 august, întrunirea copiilor participanți la ediția a 12-a a concursurilor „Spune-mi o poveste pentru suflet” (SOPS), care a avut ca temă Serbarea de la Putna din 1871. A fost lansată revista acestei ediții, care cuprinde lucrările copiilor și gândurile organizatorilor.

Din juriul concursului care a avut ca temă Prima Serbare de la Putna au făcut parte profesori de limba română din jurul granițelor: Anuța Dan, profesoară la Apșa de Mijloc, în Transcarpatia, și Viorica Oleinic, profesoară de limba și literatura română din Republica Moldova. Premiile au fost acordate luni la Casa de Cultură „Ștefan cel Mare”.

Copiii din țară și din Basarabia au venit împreună cu părinții sau bunicii la Serbarea de la Putna pentru a se cunoaște și a desfășura activități în compania scriitoarei Ioanei Revnic, inițiatoarea și coordonatoarea concursurilor SOPS, și a studentelor voluntare Georgiana Nistor și Iuliana Pîrvu.

Pe lângă participarea la programul „Serbării de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, ei au desfășurat, la Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul”, și activități educative în cadrul proiectului SOPS.

Una din activități a constat din elaborarea unui imn al proiectului „Spune-mi o poveste pentru viață”, care a fost dedicat Mănăstirii Putna:

„Când ți-e dor de casa ta, / Pleacă hotărât spre Putna. / Orice alte drumuri lasă, / Căci la Putna ești acasă.”

Luni, la Căminul Cultural „Ștefan cel Mare” din Putna, a avut loc decernarea premiilor concursului „Spune-mi o poveste pentru suflet” dedicat Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni de la Putna (1871).

Lista câștigătorilor și lucrările copiilor sunt publicate în revista „Putna 1871: Serbarea tuturor românilor”, realizată cu sprijinul Mănăstirii Putna și oferită de Părintele Stareț Melchisedec Velnic Patriarhului Daniel, care participă zilele acestea la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”.

Coperta revistei „Putna 1871: Serbarea tuturor românilor”. Foto: SOPS

Oferim mai jos un extras dintr-una din lucrările premiate la concursul SOPS dedicat Serbării de la Putna din 1871.

  • Gabriel Lițcan, un băiat de 9 ani din Chișinău, a scris despre serbarea din 1871:

„În acea perioadă, românii erau dezbinați, trăiau separați prin hotare politice. Toți știau că sunt unul și același neam, uniți de aceeași limbă și de aceeași credință. Marea Unire a existat în gândul lui Dumnezeu și de aici s-a sădit în sufletul românilor. Din dorul mare al tuturor românilor pentru o țară unită, a răsărit Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, numită astfel, deoarece fiecare participant lupta pentru păstrarea identității sale etnice și pentru cultivarea idealului unirii tuturor românilor”.


Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet” (SOPS), coordonat de scriitoarea Ioana Revnic, își propune să formeze caractere cu ajutorul poveștilor. Proiectul a împlinit un an, timp în care a oferit numeroase ateliere de povești, inclusiv online, pentru copiii români din țară și diaspora.

Peste 1300 de copii din opt țări: România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Franța, Elveția, Olanda și Belgia au participat cu creații literare și de artă plastică la concursurile lunare SOPS.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Spune-mi o poveste pentru suflet (Lucrare de Alexandru Cotoman, 11 ani)

Comentarii Facebook


Știri recente