Proiectul Cartea unește inimi: Copii de ambele maluri ale Prutului s-au prins în Hora Unirii

Satul poetului Ion Pillat, Miorcani, a îmbrăcat vineri straie de sărbătoare la prima ediție a activității transfrontaliere Tu, copilărie, verde împărăție. Activitatea a făcut parte din proiectul Cartea unește inimi, care a reunit elevi de la școli din România și Republica Moldova, într-un program artistic prezentat la Căminul Cultural din Miorcani, jud. Botoșani.

„Prin cântec, dans, poezie și teatru, copiii au adus un elogiu celei mai frumoase etape din viața omului: Copilăria”, transmite Vasile Postolachi, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și unul dintre inițiatorii proiectului Cartea unește inimi.

Din partea stângă a Prutului (Rep. Moldova) au luat parte: Vitalie Știrbu, Șeful Direcției de Învățământ, Tineret și Sport Briceni, Elena Știrbu, directoarea Gimnaziului „Mihai Cimpoi” -Larga, elevi și profesori de la Liceul Teoretic Lipcani.

De pe malul drept al Prutului au participat Ada Alexandrina Macovei și  Cristian Gherasim, inspectori ISJ Botoșani, elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Rădăuți-Prut din județ, elevi și cadre didactice ale Școlilor Gimnaziale „Episcop Doctor Partenie Ciopron” – Păltiniș și „Dimitrie Brândză” – Viișoara și ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi.

Coordonatorii de pe cele două maluri ale Prutului. Foto: Facebook / Direcția Învățământ Briceni

Au mai fost prezenți Părintele Remus Hrușcă, parohul din Miorcani, și Andrei Constantin Nenișcă, sponsor și partener al proiectelor locale Cartea unește inimi și Masa bucuriei.

Elevii din Rădăuți-Prut au reînviat pe scenă pagini din povestirile lui Creangă, pe domnul Goe al scriitorului I.L. Caragiale și au recitat poezii de  Grigore Vieru și Ion Pillat – doi poeți care unesc românii peste Prut cu poezia lor.

Elevii Școlii Gimnaziale „Episcop Doctor Partenie Ciopron” Păltiniș au urcat pe scenă cu un Moment dedicat copilului de la țară, coordonați de doamnele Vica Cheptroșu și Maria Tomacu iar elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Brândză” au prezentat un moment de Joc și voie bună, sub coordonarea doamnei Cristina Luminița Ceică.

Întreaga activitate a fost precedată de un moment religios marcat prin cântece interpretate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Rădăuți-Prut, ai Liceului Teoretic Lipcani și ai Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” – cei din urmă coordonați de Pr. Prof. Petru Chichioacă și profesorii Răzvan Sarafim și Cristina Ignat.

La final, participanții s-au prins în Hora Unirii.

„Raionul Briceni, Republica Moldova, și județul Botoșani, România, și-au dat mâna într-un proiect inedit închinat sufletului imaculat de copil”, a subliniat Vitalie Știrbu, Șeful Direcției de Învățământ, Tineret și Sport Briceni, după eveniment.

„Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viața, e o lume aparte, plină de lumină și armonie. Pe data de 26 mai 2023, la Miorcani, România, s-au unit malurile de Prut într-o frumoasă activitate dedicata copilăriei”, a afirmat Elena Știrbu, directoarea Gimnaziului „Mihai Cimpoi” din Larga, Republica Moldova.

„Faptul că elevii de la Liceul Teoretic Lipcani, cu adevărat frații noștri, au fost lângă noi a adus un gram de emoție în plus, o emoție constructivă, care a mai alinat puțin dorul de frate!” a declarat și Radu Daniel, elev în clasa a XII a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi.

Ediția a doua a proiectului transfrontalier Cartea unește inimi a fost inițiată de Oana Mihaela Gavrilescu și Vlad Pamfil, profesori la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut, județul Botoșani, și de Vasile Postolachi, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi.

Foto credit: Facebook / Oana Mihaela Gavrilescu (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente