Proiect transfrontalier româno-bulgar lansat la Craiova

Centrul de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova a găzduit joi, 24 octombrie, conferința de lansare a proiectului „Rețeaua de Turism integrat transfrontalier”.

Proiectul face parte din Programul de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 și este derulat de Fundația „Acțiunea Ecologică Română”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei, Primăria Bucovăț, Primăria Bechet (ambele din județul Dolj) și Primăria Hayredin din Bulgaria, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

În cadrul conferinței au fost prezentate informații referitoare la implementarea și importanța proiectului pentru dezvoltarea ecoturismului transfrontalier și a promovării patrimoniului cultural-religios din cele două regiuni vizate de proiect, respectiv județele Dolj și Mehedinți din România, Vidin și Vratsa din Bulgaria. Invitat la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a făcut câteva precizări legate de scopul și utilitatea proiectului. „Este un proiect care dorește să promoveze aceaste zone turistice atractive reprezentate de Oltenia de sud și Bulgaria de nord. Tradițiile locuitorilor de aici sunt foarte apropiate și ne bazăm, de asemenea, pe vechea noastră prietenie care s-a conjugat de-a lungul veacurilor cu credința creștin-ortodoxă și cultura balcanică. Concret, în cadrul proiectului ne-am propus să prezentăm bisericile și în general monumentele istorice reprezentative din punct de vedere cultural-religios prin editarea unor albume și prin alte produse culturale informative, care să scoată în relief tot ceea ce avem noi mai valoros în această zonă”, a spus Mitropolitul Olteniei.

Printre activitățile planificate a se desfășura în perioada următoare am reținut: campania pentru promovarea turismului integrat transfrontalier, editarea unui album intitulat „Monumente istorice din județele Dolj și Mehedinți, pliante, postere, broșuri și evantaie fotografice cu monumentele din județele Dolj și Mehedinți, România, și Vidin și Vratsa, Bulgaria”, expoziții de artă fotografică organizate la Craiova și Vidin pentru promovarea patrimoniului cultural și de artă eclezială, amenajarea unui parc ecologic la Bucovăț și înființarea a două puncte de informare turistică transfrontalieră la Bucovăț și Heyredin, în Bulgaria.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…