Proiect media în sprijinul românilor din Scoția

Fundația „Biserica Ortodoxă Română din Scoția” a inițiat de curând un proiect media intitulat Ro-Scotland. Site-ul „Romanian Community in Scotland” (roscotland. wordpress.com) și buletinul informativ Ro-Scotland își propun să ilustreze în mod constant, prin știri, articole, reportaje, interviuri și anunțuri, viața socială, culturală, religioasă și educațională a comunității românești din Scoția, informează „Ziarul Lumina”.

Acest proiect este realizat și susținut de comunitățile ortodoxe românești care sunt înregistrate ca Fundația „Biserica Ortodoxă Română din Scoția”, în calitatea ei de instituție a diasporei, ce reunește în mod permanent un nucleu reprezentativ al românilor stabiliți acolo. Site-ul „Romanian Community in Scotland” a fost înființat la inițiativa preoților Marcel Oprișan și Ioan Florin Florescu de la parohia din Glasgow. „Rolul site-ului este acela de a transmite informații, anunțuri și orice se întâmplă în comunitatea românească din Scoția atât din punct de vedere religios, cât și cultural-social. Obiectivele proiectului sunt, în primul rând, de a contribui la o mai bună informare a comunității românești din Scoția și la întărirea legăturilor între membrii acesteia, în al doilea rând, de a crea o coeziune mai puternică a acestei comunități, prin identificarea unor proiecte de interes general și de a prezenta o imagine corectă și echilibrată a diasporei românești din Scoția”, ne-a spus părintele Marcel Oprișan, parohul comunității românești din Glasgow, Scoția. Site-ul este deschis în mod egal atât românilor ortodocși, cât și românilor de alte confesiuni creștine, fără nici o discriminare. Atât site-ul „Romanian Community in Scotland”, cât și buletinul informativ aferent Ro-Scotland nu sunt finanțate din fonduri publice, ci exclusiv prin donațiile benevole ale membrilor comunității, eventual prin aportul de publicitate comercială.

Istoricul comunităților ortodoxe din Scoția

Primele parohii românești din Scoția au fost înființate în 2008, la Aberdeen și Glasgow, la stăruința comunităților românești din acest oraș, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, prin misiunea părintelui Marcel Oprișan, care a venit de la Londra împreună cu familia sa. În scurt timp, Biserica românească a prins rădăcini, adunând credincioși în mai multe orașe scoțiene: Edinburgh, Dumfries, Dundee etc. Până la venirea ca paroh la Aberdeen a părintelui Gabriel Hlade în 2010, părintele Marcel Oprișan a slujit pentru întreaga comunitate ortodoxă din Scoția. Din vara anului 2011, celor doi preoți li s-a alăturat și părintele Ioan Florin Florescu, ca slujitor la Parohia Glasgow.

Comentarii Facebook


Știri recente