Luni, 13 mai, începând cu ora 12:00, Asociatia „Fiii Lupșei”, în parteneriat cu Episcopia Severinului și Strehaiei, Asociația Ariadnae Filum pentru Cultură a Românilor (Vlahilor) din Serbia, Muzeul Satului Bănățean, Consiliul Local al Comunei Broșteni și Școala cu clasele I-VIII Broșteni, a organizat o conferința de presă ocazionată de lansarea proiectului cultural „Identitate etnofolclorică în Broștenii Mehedințiului – restituire a patrimoniului imaterial local”, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.
Evenimentul s-a desfășurat la Școala cu clasele I-VIII Broșteni, în prezența a numeroși oameni de cultură mehedințeni și a autorităților locale.
Proiectul cultural „Identitate etnofolclorică în Broștenii Mehedințiului – restituire a patrimoniului imaterial local” , finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) are ca obiectiv general redescoperirea, conservarea și transmiterea elementelor ce definesc identitatea etnofolclorică a comunităților sătești din zona comunei Broșteni, județul Mehedinți.
Proiectul poartă amprenta dialogului intercultural, referatele științifice ce vor fi prezentate în timpul unor conferințe fiind realizate sub forma unui studiu comparativ între comuna amintită și regiunile în care activează partenerii naționali și transnaționali. De asemenea, prin participarea Ansamblul folcloric din Lubnița (Serbia) se dorește realizarea unui dialog între cultura populară din zona Broștenilor Mehedințiului și cea de pe Valea Timocului.
Activitățile prevăzute de către echipa de implementare condusă de Drd. Mihai Corcodel, manager de proiect și președinte al Asociației „Fiii Lupșei”, se vor desfășura între 13 mai și 13 noiembrie 2013, pe durata a 5 luni.
În cadrul proiectului se va forma și se va pregăti Ansamblului Folcloric „Dorulețul” care va pune în practică rezultatele cercetărilor (dansuri, cântece și obiceiuri). Rezultatele acestei munci vor fi prezentate pe scenă în cadrul zilelor comunei Broșteni, când va avea loc și ultima conferință-eveniment.
Proiectul reprezintă un pas în procesul complex de reînviere a tradițiilor autentice ale zonei, înscriindu-se, de asemenea, în politica partenerilor locali de promovare și valorificare a bogățiilor culturale și materiale ce definesc identitatea regiunii, unicitatea sa ca parte a unui întreg.