Proiect antidrog în Protoieria Călărași

Protoieria Călărași, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași, derulează un proiect social care are ca scop dezvoltarea rețelei de suport comunitar pentru prevenirea consumului de droguri, informează „Ziarul Lumina”.

Protocolul de colaborare dintre Protoieria Călărași și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași prevede, într-o primă etapă, informarea preoților parohi și a slujitorilor cu privire la efectele consumului de droguri, inclusiv ale substanțelor psihoactive, denumite etnobotanice. Ultima întâlnire a preoților cu specialiștii CPECA Călărași s-a desfășurat marți, 9 noiembrie, în cadrul Conferinței administrative lunare a Protoieriei Călărași. Participanților le-au fost prezentate motivele care conduc la consum, dar și efectele produse în urma consumului de droguri și etnobotanice. Preoții au aflat că principalele motive ale consumului de droguri constau în slaba informare a tinerilor privind efectele, curiozitatea, anturajul periculos sau spiritul de gașcă, teribilismul, familiile dezorganizate, nesupravegherea și neimplicarea părinților în educația copiilor lor.

Înființarea unui centru antidrog în cadrul Protoieriei Călărași

În cadrul întâlnirii s-a subliniat faptul că doar eforturile comune vor contribui la consolidarea unei educații civice, culturale și spirituale a tuturor creștinilor și la formarea unui climat social fără droguri. De asemenea, preoților le-au fost prezentate și aspectele legislative privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

‘În Protoieria Călărași, întâlnirile lunare cu preoții nu se rezumă doar la rezolvarea unor probleme administrative, ci, în fiecare lună, ne întâlnim cu oameni din societatea civilă sau cu reprezentanți ai unor instituții implicate în activități sociale, față de care Biserica manifestă un interes deosebit. În cadrul ultimei conferințe, preoții s-au întâlnit cu ofițerii CPECA, aceasta fiind cam a douăsprezecea întâlnire de acest gen, întrucât colaborarea este una mai veche. Preoții trebuie să fie informați despre acest flagel, pe care noi nu l-am cunoscut până de curând și, ținând cont de faptul că acest flagel este în creștere, noi trebuie să luăm atitudine instruită față de cei care consumă droguri și, totodată, să știm cum putem să mângâiem familiile acestora. Aceste întâlniri sunt deosebit de fructuoase și sunt primite cu bucurie de către preoți, deoarece îi învață cum să recunoască un consumator de droguri și să vină în sprijinul lui cu mijloacele specifice Bisericii. Cei de la brigada antidrog vin tot timpul cu noutăți și căutăm împreună soluții. Rezultatele deocamdată sunt bune, iar foarte important este faptul că tinerii care se droghează și vor să renunțe la droguri apelează la sprijinul preotului, deoarece au încrederea aceasta că preotul poate să dea un sfat duhovnicesc și, în același timp, calificat’, a declarat părintele Eugen Barz, protopopul Protoieriei Călărași.

Colaborarea dintre Protoieria Călărași și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași facilitează transmiterea mesajului antidrog și a misiunii Agenției Naționale Antidrog la nivel local. În curând, în cadrul Protoieriei Călărași va fi înființat un centru de prevenire și consiliere pentru consumatorii de droguri și pentru alcoolicii anonimi, dar și pentru familiile acestora, expuse anumitor riscuri sociale.

Comentarii Facebook


Știri recente