Prohodul Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

Ierarhi, preoți și zeci de mii de credincioși au venit să îi aducă cinste Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula.

Dealurile Mănăstirii Nicula au fost umplute de zecile de mii de credincioși veniți la hramul așezământului monahal. Unii și-au instalat corturi pentru a se adăposti pe timpul nopții, dar majoritatea au dormit sub cerul liber, chiar dacă vremea nu a fost favorabilă. Încă dinaintea procesiunii cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a început să plouă, însă aceasta nu i-a împiedicat pe credincioși să asiste în continuare la programul liturgic și să rămână în număr foarte mare și în ziua hramului, la Sfânta Liturghie Arhierească.

Slujbele din seara zilei de 14 august au început la Mănăstirea Nicula la ora 18:00 cu Vecernia cu Litie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează radiorenasterea.ro

Alături de Înaltpreasfinția Sa a slujit un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte și Preasfințitul Macarie al Europei de Nord și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. Slujba s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură rostit de Preasfințitul Ignatie Mureșanul. Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre simplitatea Maicii Domnului, și i-a sfătuit ca în toate, să îi urmeze exemplul. Un moment emoționant a avut loc la finalul cuvântului Preasfințitului Ignatie Mureșanul, atunci când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului a cântat alături de zecile de mii de credincioși, cunoscuta priceasnă închinată Maicii Domnului, „Nu lăsa măicuță”.

Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula

În jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă pe scena special amenajată lângă biserica mare a mănăstirii. În jurul orei 22:00 soborul de arhierei, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a oficiat Utrenia și Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale Prohodului, alternativ, soborul de ierarhi, preoți și diaconi, Corul „Psalmodia Transylvanica” și corul de maici al Mănăstirii Piatra Fântânele. Apoi, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii, timp în care au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului. Alături de credincioși au cântat părintele Ioan Roman din parohia Someșeni și cunoscuta interpretă de pricesne, Eugenia Marinescu. După înconjurul bisericii, icoana a fost așezată în biserică, iar mii de credincioși au stat la rând toată noaptea pentru a se închina Maicii Domnului.

La final ierarhii au oficiat Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, iar Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre bucuria Maicii Domnului pentru cei care se jertfesc și vin an de an la Mănăstirea Nicula pentru a o cinsti.

Comentarii Facebook


Știri recente