Programul slujbelor la Catedrala patriarhală

Săptămâna Sfintelor Pătimiri aduce un program liturgic special la Catedrala patriarhală din București, unde credincioșii sunt așteptați la slujbele de seară, care marchează în fiecare zi apropierea Mântuitorului de suferințele Crucii.

Pentru a oferi posibilitatea credincioșilor care lucrează de a participa la slujbele de seară specifice săptămânii Sfintelor Pătimiri, slujba Deniilor se săvârșește în fiecare zi din săptămâna aceasta la Catedrala patriarhală de la ora 17:00. „Toate deniile încep cu o oră mai târziu decât programul obișnuit de seară de la catedrală, pentru că bucureștenii, la fel ca locuitorii marilor orașe, au un program special față de locuitorii din așezările rurale, unde oamenii au ritm de viață mai așezat. Astfel, cei care își încheie activitatea la serviciu pot participa imediat la denii, la a căror programare am ținut cont că unii dintre ei trebuie să se întoarcă la sfârșitul zilei în diferite locuri ale Capitalei, care, în numeroase cazuri, se află la mai mare distanță față de Catedrala patriarhală”, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Marți și miercuri dimineața se oficiază la catedrală ultimele două Sfinte Liturghii ale Darurilor înainte sfințite din Postul Mare de anul acesta. Conform rânduielii, aceste slujbe se fac împreună cu Ceasurile zilelor respective și cu citiri din Sfintele Evanghelii. „Joi dimineața, se oficiază începând cu ora 9:00, la Catedrala patriarhală, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu slujba Vecerniei zilei de vineri. Seara, de la ora 17:00, se săvârșește denia celor 12 Evanghelii, împreună cu rânduiala scoaterii Sfintei Cruci din altar și cu toate celelalte specifice zilei respective”, ne-a spus părintele arhim. Timotei Aioanei. Deoarece vineri este zi aliturgică, părintele arhimandrit ne-a spus că la Catedrala patriarhală se săvârșesc de la ora 7:00 dimineața Ceasurile Împărătești și apoi Vecernia de sâmbătă, în cadrul căreia se scoate Sfântul Epitaf și se așază în mijlocul lăcașului de rugăciune lângă Sfânta Cruce pentru a fi cinstite de credincioși. Seara se oficiază denia Prohodului Domnului, la sfârșitul căreia va avea loc procesiunea în jurul catedralei. Sâmbătă dimineața se oficiază ultima Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare din Postul Mare de anul acesta, unită cu Vecernia zilei de duminică. Sâmbătă noaptea, de la ora 11:30, se săvârșește Canonul Sâmbetei celei Mari, premergător Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…