Conf. Dr. Camelia Diaconu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Medic-voluntar în cadrul Campaniei „Sănătate pentru Sate”, a susţinut vineri o prelegere la Conferinţa „Credință şi sănătate în satul românesc” de la Palatul Patriarhiei.
Medicul voluntar a prezentat impactul programului în rândul populaţiei de la sate şi resursele utilizate pentru buna desfăşurare a acestuia.
Programul „Sănătate Pentru Sate”
Programul „Sănătate pentru Sate” a demarat în urma protocolului încheiat de Patriarhia Română cu Ministerul Sănătății în data de 3 septembrie 2015 și a avut ca scop organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar, având drept beneficiari persoanele defavorizate din localitățile din mediul rural (cazuri sociale, oameni cu vârstă înaintată, cu statut de neasigurați în cadrul sistemului național de asigurări de sănătate, persoane cu dizabilități, nedeplasabile, pacienți cu boli cronice, cu nivel educațional redus, cazuri sociale, etc).
Obiectivele acestui program umanitar socio-medical al Patriarhiei Române au constat în:
- facilitarea accesului la asistenţă medicală primară pentru beneficiarii din mediul rural şi localităţile izolate, prin activităţi de depistare a bolilor cu risc endemo-epidemic, a bolilor cronice, a bolilor invalidante, în general a bolilor care se constituie ca prime cauze de deces în țara noastră; aceste activități s-au desfășurat pe bază de voluntariat;
- creșterea gradului de conștientizare si implicare în acțiuni de prevenire şi combatere a practicilor care dăunează sănătății;
- realizarea diagnozei medicale și implementarea unor tratamente curative in rândul beneficiarilor;
- mobilizarea partenerilor comunitari în identificarea și rezolvarea problemelor de sănătate ale localității (paroh, primar);
- utilizarea pliantelor și a afișelor pentru promovarea sănătății în satul românesc.
Au existat 59 de acțiuni organizate în cadrul acestei campanii, numărul mediu de voluntari prezenți la fiecare acțiune fiind de 30, distribuiți astfel :
- 20 personal medical (medici și asistenți medicali)
- 10 personal auxiliar, pentru activități de suport.
În total, 8000 persoane au beneficiat de asistență medicală gratuită din partea voluntarilor medici de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, organizați de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Resursele implicate în program, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor, au constat în:
a) Resurse umane – asigurate de Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu contract de voluntariat, înregistrat la Administrația Patriarhală.
Fiecare echipă participantă la acțiune a reunit minimum următoarele specialități: medicină internă, cardiologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, radiologie și imagistică medicală, stomatologie, diabet, boli de nutriție și metabolism, medicină de familie.
b) Resurse materiale – asigurate de Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului:
- medicale: aparatură medicală, consumabile medicale, produse tehnico-medicale specifice, truse de igienă orală, medicamente pentru acuți sau cronici acutizați din trusa de urgență.
- nemedicale: flyere, transport, hrană.
c) Resurse de timp: cel puțin două zile pe săptămână pentru responsabilii cu organizarea
-
- acțiunea propriu-zisă: 1 zi, sâmbăta.
- acțiunile pregătitoare: cel puțin 1 zi, pentru vizită și pregătire locație, stabilire circuite pacienți, discuție cu medicul de familie, primarul și parohul comunității, pregătirea trusei de medicamente, achiziția consumabilelor, etc.
Acțiunile /mijloacele prin care au fost atinse obiectivele au constat în:
a) Consilierea pentru prevenirea îmbolnăvirilor, combaterea bolilor transmisibile, respectarea normelor de igienă și sănătate publică prin:
– informare
– educare
– comunicare
b) Utilizarea pliantelor, afișelor pentru promovarea sănătății.
c) Mobilizarea partenerilor comunitari în identificarea și rezolvarea problemelor de sănătate ale localității (paroh, primar).
d) Consultații de specialitate și imagistică medicală.
Majoritatea pacienților au beneficiat de efectuarea unei ecografii abdominale și de analize de laborator, care au permis diagnosticarea a numeroase cazuri de diabet zaharat, de exemplu.
În urma consulturilor de specialitate, s-au actualizat schemele de tratament ale anumitor bolnavi cu boli cronice sau au fost identificate probleme de sănătate grave, pacienții respectivi fiind ajutați să se interneze în clinici de specialitate.
Medicii voluntari au încercat să crească gradul de conștientizare pentru combaterea obieceiurilor dăunătoare sănătății, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dar și importanța măsurilor de igienă și a prezenței periodice la medic.
Campania “Sănătate pentru sate” a încercat și a reușit să responsabilizeze administrația publică locală și partenerii comunitari (paroh), în sensul implicării acestora în problemele de sănătate ale comunității. O campanie cu suflet pentru suflete.
Foto credit: Ziarul Lumina