Reprezentanții Bisericii, ai Ministerului Sănătății, preoți, medici și farmaciști s-au aflat vineri la Palatul Patriarhiei în căutarea de soluții comune pentru sănătatea trupească și sufletească a societății românești de la sat.
Preafericitul Părinte Daniel a deschis întrunirea de vineri, 21 iunie 2019, cu o remarcă privind „iubirea față de semeni, empatia și implicarea în rezolvarea problemelor lor”. Patriarhul a catalogat aceste acte filantropice ca fiind „cel mai potrivit răspuns la iubirea Preasfintei Treimi față de noi, oamenii”.
Totodată Preafericirea Sa a evidențiat parteneriatul de susținere a educației pentru sănătate și de alinare a suferințelor celor bolnavi dintre Patriarhia Română și Compania farmaceutică ANTIBIOTICE SA Iași, organizatorul Conferinței „Credință și sănătate în satul românesc”.
Patriarhul României a spus că această colaborare „este o consecință a preocupării comune de a cultiva valorile credinței împreună cu binefacerile științei, puse în slujba vindecării trupești și sufletești”.
Părintele Patriarh a prezentat complementaritatea dintre slujirea liturgică și lucrarea social-filantropică existentă încă din perioadele de început ale medicinei din țara noastră, oferind ca exemple Spitalul „Colțea” din București și Epitropia „Sfântul Spiridon” din Iași.
„În societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlinește pe mai multe planuri: prezența preoților de caritate în spitale și în instituțiile de asistență socială, înființarea și susținerea propriilor instituții de asistență socială și medicală (centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice), dar și prin deschiderea către programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoților, a medicilor și farmaciștilor”, a spus Patriarhul.
Patriarhul Daniel a spus că Biserica noastră încearcă să fie o prezență activă și binefăcătoare în viața societății, mai ales acolo unde se resimte o nevoie acută de ajutor amintind în acest sens programele: „Sănătate pentru sate”, „Prevenție și educație pentru sănătate”, „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin”, „Donează sânge! Salvează o viață!”.
Vezi textul integral rostit de Patriarhul României la Conferința „Credință și sănătate în satul românesc”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a luat cuvântul după Patriarhul României.
Ministrul Sănătății despre preoții din spitale
Doamna ministru a împrumutat expresia „darul sfânt al sănătății” utilizată de Patriarhul Daniel. Ea a afirmat că este nevoie de „legături mai strânse pentru ca împreună să mișcăm și să pornim lucruri astfel încât darul sfânt al sănătății să fie într-adevăr un dar”.
Ministrul Sorina Pintea a rostit cuvinte de apreciere vizavi de activitatea preoților din spitale care sunt ziua și noaptea, la căpătâiul celor care au nevoie de alinare.
„Preafericite Părinte, eu vă mulțumesc pentru darul pe care-l faceți spitalelor din România trimițând oameni cu har să aibă grijă alături de noi, cei care ne ocupăm de destinele sănătății, de sufletele pacienților”, a spus la final Ministrul Sănătății.
Tot în deschiderea conferinței, după Ministrul Sorina Pintea a luat cuvântul Ioan Nani, Director General Antibiotice.
Au urmat două sesiuni de comunicări. În cadrul prezentărilor au fost abordate aspecte precum „Sănătate și viață spirituală în parohie”, „Sănătatea femeii de la sate” și „Colaborarea dintre preot medic și farmacist”.
Conferința s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Cvartetul Imperioso.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu