Programele Ministerului Culturii pentru Anul comemorativ Brâncoveanu

Ministerul Culturii a anunțat ieri direcțiile programului pe 2014, dedicat Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Evenimentul a avut loc în Sala „Irina Nicolau” a Muzeului Țăranului Român, unde se află expoziția „Rădăcini Brâncovenești” a pictoriței Elena Murariu, informează „Ziarul Lumina”.

Au participat Daniel Constantin Barbu, ministrul culturii, Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Vlad Bedros, cercetător la Institutul de Istorie a Artei, și Narcis Afrăsinei, directorul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Împlinirea anul viitor a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni prilejuiește Ministerului Culturii organizarea unor programe speciale dedicate epocii pe care aceștia au marcat-o cu personalitatea lor. Scopul manifestărilor este acela de „a-i face pe concetățeni mai atenți la moștenirea culturală și spirituală lăsată de Sfântul Constantin Brâncoveanu”, după cum s-a exprimat domnul ministru Barbu, moștenire pe care o apreciază drept „o perioadă care a rămas cu noi”. „Epoca Brâncoveanu este un moment de europenitate recognoscibilă, dar și de identitate națională. De aceea vom încerca să readucem și în atenția cercetătorilor gloria acestei epoci”, a mai adăugat ministrul culturii.

Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a informat că se are în vedere organizarea de expoziții, conferințe, concursuri de proiecte pe teme de arhitectură și artă plastică, tipărituri, republicarea surselor istorice referitoare la Brâncoveni etc., urmând ca spre finalul anului să fie organizat un mare simpozion internațional având ca temă epoca brâncovenească. „Dorim să stârnim un curent de interes, mai ales în rândul tinerilor. Programele noastre vin în completarea manifestărilor anunțate deja de Biserica Ortodoxă Română”, a declarat domnul Boroianu.

În perioada imediat următoare, un comitet de organizare va anunța proiectul concret al manifestărilor de anul viitor, precum și instituțiile cu care se va colabora, a informat Vlad Bedros, cercetător la Institutul de Istorie a Artei, iar Narcis Afrăsinei, directorul AFCN, a promis că va identifica sursele financiare cu care se vor susține proiectele stabilite.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…