Procesiuni în eparhiile Bucureștilor și Râmnicului

La sfârșitul acestei săptămâni, în Arhiepiscopia Bucureștilor și Arhiepiscopia Râmnicului sunt organizate procesiuni cu sfinte moaște. Scoaterea în cetate a odoarelor sfinte este motivată fie de activitățile prozelitiste sectare din zona orașului Buftea, fie pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor ortodocși în această perioadă a Postului Mare.

Protopopiatul Ilfov Nord al Arhiepiscopiei Bucureștilor organizează în perioada 20-21 aprilie, în orașul Buftea, o procesiune cu racla în care se păstrează o părticică din lemnul Sfintei Cruci și moaște ale sfinților: Ioan Botezătorul, Mucenicul Trifon, Marele Mucenic Gheorghe, Mucenicul Teodor Tiron, Mucenicul Elefterie, Mucenicul Haralambie și Sfânta Cuvioasă Paraschevi, adusă de la Parohia „Sfântul Vasile” – Victoria, Protopopiatul 2 Capitală, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Racla cu odoarele duhovnicești va ajunge la Biserica „Sfânta Muceniță Varvara”-Atârnați I, ora 15:00, după care va avea loc procesiunea pe străzile orașului. Către ora 17:00 procesiunea se va întoarce la Biserica „Sfânta Muceniță Varvara”-Atârnați I, unde se va săvârși Vecernia Mare unită cu Litia și cu Acatistul Sfintei Cruci, și va fi susținut un concert de cântări religioase de către Corul „Macarie Protopsaltul” al Protopopiatului Ilfov Nord. A doua zi, procesiunea va continua la Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul”-Săbăreni din orașul Buftea, unde se vor oficia Acatistul Sfintei Cruci, Utrenia și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această procesiune este organizată pentru stoparea prozelitismului sectar din zonă și pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor ortodocși.

Tot în Arhiepiscopia Bucureștilor va avea loc în perioada 21-23 aprilie o altă procesiune. Cu prilejul sărbătoririi hramului, Parohia „Sfântul Gheorghe-Nou” din Ploiești va primi duminică, 21 aprilie, ora 16:00, de la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din București, moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. În ziua hramului, înainte de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, se va sfinți noul centru educațional-social al Parohiei „Sfântul Gheorghe-Nou”, dedicat copiilor și tinerilor. După Sfânta Liturghie se va săvârși Parastasul pentru ctitorul bisericii, Gheorghe Boldescu, culcer, primar al orașului Ploiești și ctitor și al Spitalului Boldescu din Ploiești.

Moaștele Sfântului Grigorie Dascălul, la Mănăstirea Dintr-un lemn

Credincioșii vâlceni primesc în această seară la Mănăstirea Dintr-un Lemn, din comuna Frâncești, odoarele duhovnicești ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, aduse de la Mănăstirea Căldărușani de către delegația Arhiepiscopiei Bucureștilor, condusă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Sfintele moaște rămân la acest așezământ monahal până mâine-seară, întrucât duminică, 21 aprilie, sfintele moaște vor fi așezate spre cinstire în baldachinul din fața Catedralei arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. A doua zi, luni, 22 aprilie, delegația Arhiepiscopiei Bucureștilor se va întoarce cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, la Mănăstirea Căldărușani. Moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul sunt aduse la Mănăstirea Dintr-un Lemn întrucât în acest an se împlinesc 125 de ani de la nașterea generalului Paul Teodorescu, ministru al aerului și marinei în anii 1938-1940, cel care a rectitorit mănăstirea. De atunci, acest așezământ monahal a devenit locul de închinare și cinstire al aviatorilor și marinarilor români.

Comentarii Facebook


Știri recente