Procesiuni cu icoanele Maicii Domnului

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula se pregătește de hram. În fiecare an, pelerinajul de aici, unul dintre cele mai mari din țară adună zeci de mii de credincioși care participă la slujbe și se închină icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii sunt invitați și în acest an să parcurgă pe jos traseul de la Gherla la Mănăstirea Nicula. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român din Gherla, va organiza, în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul „La Nicula Colo-n deal”, aflat la a III-a ediție. Pe parcursul traseului, așa cum este tradiția, credincioșii împreună cu preoții se vor ruga și vor intona pricesne și imne închinate Maicii Domnului.

Cel mai cunoscut centru spiritual și cultural din inima Ardealului, Mănăstirea Nicula, se va afla, pe 14 și 15 august, în sărbătoare, zeci de mii de pelerini fiind așteptați să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată aici, și să participe la sfintele slujbe organizate cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul așezământului monahal.

Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale românești. Prima atestare documentară datează din anul 1552, cu referire la prezența unei biserici de lemn. În anul 1973, această bisericuță a ars în întregime și a fost înlocuită cu o alta, tot de lemn, din secolul XVII, adusă din satul Năsal – Fânațe. Pe lângă mănăstire s-a dezvoltat și o școală unde învățau copiii din satele dimprejur, îndrumați de călugări. În anul 1699, Icoana Maicii Domnului, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în 1681, potrivit mărturiilor vremii a plâns timp de 26 de zile. De atunci, credincioșii obișnuiesc să vină an de an în pelerinaj, pe jos, de hramul Mănăstirii, „Adormirea Maicii Domnului”.

Procesiune în județul Cluj

Credincioșii din Câmpia Turzii se pot închina, începând de vineri, 1 august, la Icoana Maicii Domnului cu pruncul, de la Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca. Icoana a fost adusă la Biserica „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii de o delegație de la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, condusă de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat cu acest prilej Paraclisul Maicii Domnului.

În această seară, 5 august, Icoana va fi dusă în procesiune la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din localitatea Petreștii de Sus, județul Cluj, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaș, după cum a declarat Daniel Vălean, paroh la Biserica „Învierea Domnului” din Câmpia Turzii, care a adăugat că și anul trecut a fost adusă în parohie o icoană făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria, în postul Adormirii Maicii Domnului. Preasfânta Fecioară Maria este cinstită în mod deosebit la Câmpia Turzii, fiind ocrotitoarea orașului.

Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca a fost pictată în anul 1673 de preotul Luca din Iclod, cel care a zugrăvit și icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj. Icoana a aparținut, în trecut, parohiei bistrițene Ilișua și se spune că a lăcrimat de două ori, în anii 1717 și 1789.

Procesiune în orașul Jibou

În prima duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului s-a desfășurat în orașul Jibou, în al doilea an consecutiv, procesiunea cu Icoana Maicii Domnului „Axionița” de la Catedrala „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii în cele două biserici ortodoxe ale orașului, credincioșii celor două parohii, însoțiți de preoții lor, în frunte cu protopopul Dan Dregan au parcurs un traseu prin oraș, pe parcursul căruia s-au făcut patru opriri, când s-a citit câte o pericopă evanghelică de la Praznicele închinate Maicii Domnului și s-au cântat pricesne mariane.

„Manifestarea a fost benefică pentru credincioșii orașului, ei manifestându-și dragostea pentru Maica Domnului și rugându-se ca să mijlocească la Fiul ei – Domnul nostru Iisus Hristos, pentru sporul duhovnicesc și mântuirea sufletelor.

Ziua s-a încheiat cu slujba Paraclisului și cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de obște, după obicei – în prima duminică din lună, de către șapte preoți, în Catedrala din Jibou”, a precizat protopopul Dan Dregan.

Comentarii Facebook


Știri recente