Procesiune la Piatra Neamț cu moaștele Sfântului Gheorghe

În după-amiaza zilei de duminică, 23 iunie, ca o prelungire a sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, credincioșii din orașul Piatra Neamț au început sărbătorirea ocrotitorului lor, Sfântul Ioan Botezătorul, a cărui naștere o prăznuim în ziua de 24 iunie, informează „Ziarul Lumina”.

În acest an, această zi reprezintă o întreită sărbătoare, pe lângă Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica prăznuind și sărbătoarea închinată Sfintei Treimi, dar și Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Cu acest prilej, în ajunul acestei sărbători, a avut loc o procesiune cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse din parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău.

Bucuria acestei sărbători a fost împodobită pentru numeroșii credincioși veniți să se închine la moaștele Sfântului Gheorghe și de prezența în mijlocul lor a Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După ce a fost săvârșită slujba Pavecerniței mici unită cu Litia, s-a plecat în procesiune prin oraș. Această procesiune a fost un bun prilej pentru locuitorii orașului Piatra Neamț de a arăta că sunt o mare familie, dar mai ales de a arăta că ei sunt conștienți că duminica aceasta a fost ziua Bisericii, ziua în care ea a luat naștere în chip văzut și că ei o cinstesc după cuviință. Ca într-o adevărată cetate creștină, până și polițiștii și șoferii de pe mașina de ambulanță și-au făcut semnul Sfintei Cruci atunci când mulțimea aflată în procesiune a trecut pe lângă ei. Dacă ai fi fost la procesiune, ai fi avut simțământul că totul în jurul tău este plin de Duh Sfânt. Nimic nu îndrăznea să umbrească în vreun fel bucuria creștinilor din această cetate binecuvântată.

În acest sens, Înalt Preasfințitul Teofan a vorbit despre faptul că nu putem fi creștini dacă undeva înlăuntrul nostru nu se creează un locșor pentru sălășluirea Duhului Sfânt și despre faptul că omul este chemat să devină vas binecuvântat de Duhul Sfânt, iar el poate realiza aceasta în măsura în care este iubitor, de Dumnezeu și de oameni, smerit, iertător, rugător și, mai ales, în măsura în care se ferește să judece pe cel pe care îl consideră mai prejos decât el. Înalt Preasfinția Sa a mărturisit și faptul că Dumnezeu ne binecuvântează cu atâtea și atâtea daruri, parcă încăpățânându-Se să ne iubească în ciuda multelor noastre păcate, pentru că încă mai sunt oameni sfinți printre noi, dar și pentru bunătatea pruncilor, pentru blândețea bătrânilor, pentru curăția tinerilor, pentru suspinul animalelor și, nu în ultimul rând, pentru dragostea călugărilor de a sluji Sfânta Liturghie în fiecare zi.

Comentarii Facebook


Știri recente