Procesiune la Piatra Neamț

Câteva mii de credincioşi din toate colţurile oraşului Piatra Neamţ au participat marţi seară, 23 iunie 2015, la procesiunea cu sfintele moaşte, desfăşurată pe străzile municipiului cu prilejul hramului. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a condus ceremonialul religios, săvârşind şi slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Ioan“ – Domnesc din oraş, potrivit mmb.ro.

Marţi-seară, locuitorii oraşului Piatra Neamţ şi-au sărbătorit ocrotitorul urbei, pe Sfântul Ioan Botezătorul, prin participarea la ceremoniile religioase săvârşite de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În sobor de zeci de preoţi şi diaconi, Părintele Mitropolit a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Ioan“ – Domnesc din localitate, locaş de cult ce a adăpostit încă de luni seară racla în care se află moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Momentul culminant al ajunului sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul l-a reprezentat procesiunea prin oraş cu racla unde se găsesc sfintele moaşte. În frunte cu IPS Teofan, preoţii şi credincioşii nemţeni au însoţit racla cu sfintele moaşte, ţinând în mâini lumânări aprinse şi flori de câmp, simbolul Sânzienelor. Traseul urmat a fost următorul: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“ Catedrală (Turnul lui Ştefan) – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Spitalul Judeţean – Hotelul „Ceahlău“ – Teatrul Tineretului. Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheasmă.

La sfârşitul procesiunii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, în care a subliniat importanţa participării la procesiunile religioase: „Am simţit şi noi poate ceva dificultate în demersul nostru din seara aceasta, care a fost unul greu, dar necesar. De ce spun aceasta? Pentru că dacă ne despărţim de Hristos, călătorim pe aiurea; drumul care nu duce către Hristos nu duce nicăieri. Aceasta este chemarea Sfinţilor Zaharia şi Elisabeta, a Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Să ne ajute Dumnezeu să nu uităm chemarea lor! Să-I cerem lui Dumnezeu să ne dăruiască duh de pocăinţă, întoarcere spre El şi statornicie în faptele cele bune şi în credinţa cea dreaptă“.

La Piatra Neamţ sărbătoarea a continuat ieri cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Ioan“ Domnesc, urmată de pomenirea ctitorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente