Procesiune la Ivești

La Parohia Ivești II din Protoieria Tecuci, județul Galați, s-a desfășurat duminică o impresionantă activitate misionară în rândul credincioșilor rromi care viețuiesc în această localitate, după cum informează „Ziarul Lumina”. În arșița amiezii s-a organizat o procesiune prin localitate, în întâmpinarea căreia credincioșii rromi au spălat strada, peste care au presărat apoi petale de flori, închinându-se cu toții Sfântului Arhidiacon Ștefan, ocrotitorul parohiei.

Programul a debutat cu Sfânta Liturghie în biserica parohială, după care, în jurul orei 11:30, preoții din cadrul cercului misionar din zonă, în frunte cu pr. protoiereu Gheorghe Joghiu, au săvârșit slujba de Sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu. La finalul slujirii liturgice din biserică a fost organizată o procesiune cu prapori și icoana Sfântului Arhidiacon Ștefan, ocrotitorul spiritual al parohiei, iar copiii rromi și români, participanți la programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, au purtat pe brațe icoane și flori. În cadrul acestei procesiuni, slujitorii îmbrăcați în veșminte de culoare deschisă au intrat în casele credincioșilor rromi și români stropindu-le cu apă sfințită și rostind asupra celor prezenți rugăciunile speciale pentru perioada postului, precum și pentru cei aflați în boală și suferință.

‘În întâmpinarea pelerinilor, credincioșii de etnie rromă au spălat asfaltul cu apă și au presărat flori într-un emoționant sentiment de solidaritate cu preoții și biserica lor. Pe întreaga durată a procesiunii, credincioși din Asociația ‘Oastea Domnului’ împreună cu cântăreții bisericești și întreaga suflare au intonat cântări ortodoxe, specifice perioadei liturgice în care ne aflăm. Procesiunea s-a desfășurat pe o distanță de 1,5 km, de la biserică, pe direcția Ivești – Călmățui, până la ultima casă din sat, unde, la fântâna de la ieșirea din localitate, preoții, în prezența credincioșilor, au săvârșit slujba de binecuvântare a pământului cu ploi aducătoare de roadă’, a declarat protoiereul de Tecuci, Gheorghe Joghiu.

Fiecare credincios a primit câte un exemplar din periodicul eparhial ‘Călăuză Ortodoxă’, broșura ‘Taina Sfântului Maslu’, cărți de rugăciuni pentru tineri și bolnavi și iconițe, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Procesiunea din localitatea Ivești, cu enoriași în majoritate de etnie rromă, face parte din calendarul misionar eparhial pentru anul 2012 proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor.

Comentarii Facebook


Știri recente