Procesiune la Alba Iulia

Arhiepiscopia Alba Iulia organizează un eveniment deosebit, prilejuit de aducerea icoanei Maicii Domnului Pantanassa – Împărăteasa Tuturor, de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Este o icoană pictată pe lemn, copie a icoanei făcătoare de minuni Pantanassa, vindecătoarea de cancer, icoană donată de mănăstire bisericii parohiei din cartierul Orizont, Alba Iulia, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La origine, această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea. Icoana are de la Dumnezeu harul deosebit de a vindeca înfricoșătoarea boală a cancerului. Se cunosc foarte multe cazuri de bolnavi de cancer vindecați recent, după citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domului Pantanassa.

Delegația cu icoana este întâmpinată vineri la ora 14:00, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de către soborul catedralei, tot acum având loc și o procesiune în jurul catedralei. Cuvântul de întâmpinare va fi rostit de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Sâmbătă, 16 martie, de la ora 8:00, se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala Reîntregirii, iar de la ora 10:00 au loc întâmpinarea icoanei și procesiune la Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. De la ora 12:00 are loc o procesiune cu icoana în Secția de oncologie a Spitalului Județean Alba. La ora 13:30, icoana va fi primită în Biserica „Sfântul Nicolae” din Micești, iar la ora 15:00 are loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului în cartierul Orizont. La ora 16:00, icoana va fi primită în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Grigorie Palama”, moment urmat de Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa și Vecernia cu Litie.

Scurt istoric al icoanei Maicii Domnului Pantanassa

Această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea și a fost adusă de către obștea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti, obște care s-a închinoviat la Vatoped, mănăstire care a devenit astfel din nou de obște în 1990. Icoana se află pe tetrapodul din stânga al bisericii mari. Prima dovadă că această icoană are un har deosebit a fost următoarea întâmplare: „Într-o zi, un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheronda Iosif a văzut deodată că fața Maicii Domnului strălucește. În același moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce și-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinților că era necredincios, disprețuind poruncile lui Dumnezeu și se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenția miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-și schimbe viața și să devină un bun credincios”.

De asemenea, multe minuni au avut loc în ultimii ani în Rusia după ce au fost aduse – la cererea Patriarhului Moscovei – trei copii ale icoanei Pantanassa: una la Biserica Tuturor Sfinților din Crasnoe Selo, Moscova, a doua la Mănăstirea Schimbării la Față a Mântuitorului din Novospaski, iar a treia la Mănăstirea Valaam.

Iată că Maica Domnului are de acum mai multe icoane Pantanassa vindecătoare de cancer și în România: la Biserica rusă din București, la mănăstirile Oașa și Râmeț din județul Alba, la catedrala din Timișoara și la o biserică din Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente