Procesiune dedicată Sfintei Cruci la Onești

În Duminica a 3-a din Postul Mare, la Onești a fost organizată o procesiune închinată Sfintei Cruci. Cei peste 500 de credincioși au urcat pe Muntele Perchiu din apropierea orașului. Oamenii s-au rugat și au intonat mai multe cântări specifice perioadei Triodului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

A devenit o tradiție ca Protopopiatul Onești, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, să organizeze în a treia duminică din Postul Sfintelor Paști o procesiune în cinstea Sfintei Cruci. Credincioșii din toate cartierele oneștene s-au adunat la Biserica „Sfântul Nicolae”, locul de unde s-a pornit în pelerinaj spre Muntele Perchiu. Pe vârful acestui masiv se află din anul 2000 o cruce deosebit de frumoasă.

„Procesiunea a început în prezența a peste 500 de credincioși, care au purtat în mâini câte o cruce. Oamenii au cântat alături de noi, au ascultat Sfintele Evanghelii legate de patimile Mântuitorului Hristos și acatistul rostit. Pelerinii au mers către vârful muntelui pe o lungime destul de întinsă. Astfel s-a creat o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească. Printre noi am avut oneșteni trecuți de vârsta de 80 de ani, care au dorit să fie împreună în rugăciune la poalele Sfintei Cruci de pe Muntele Perchiu. După ce am coborât în oraș am văzut că oamenii aveau pe chip o bucurie pentru că și-au îndeplinit dorința de a ajunge pe munte ca să se roage. Am avut parte de un timp favorabil. Cu toții am căutat să uităm pentru câteva ceasuri de grijile de la poalele muntelui”, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești.

Preoții prezenți la procesiune au împărtășit pelerinilor câte un cuvânt de folos duhovnicesc. Slujitorii sfintelor altare au ținut să mulțumească celor prezenți că au împodobit ziua de 7 aprilie prin prezența la pelerinaj.

Crucea de pe Muntele Perchiu a fost lucrată în localitatea Zemeș din județul Bacău, iar în anul 1999 a fost adusă la Onești. Cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale crucea a fost transportată pe vârful muntelui, care este rezervație naturală, având o înălțime de peste 400 de metri.

„De aici se vede orașul Onești, dar și localități din zona Adjudului, din zona Bacăului și de pe Valea Trotușului. Crucea a fost înălțată în Vinerea Patimilor a anului 2000. De atunci s-a păstrat tradiția ca în Duminica a 3-a din Postul Mare și în ziua Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie) să se organizeze o procesiune”, a amintit pr. protopop Constantin Alupei.

Comentarii Facebook


Știri recente