Procesiune cu moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah la Catedrala mitropolitană din Craiova

Ca la fiecare început de Brumar, Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah vor fi sărbătoriți și anul acesta în mod deosebit la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Craiova, unde se află spre cinstire și închinare o parte din sfintele lor moaște. Astfel, duminică 6 octombrie, la orele serii, după săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu litia, racla în care se află moaștele Sfinților Serghie și Vah va fi purtată în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Momentele liturgice se vor încheia cu slujba Utreniei, după cum ne-a transmis Gheorghe Cioiu.

Luni, 7 octombrie, în ziua prăznuirii celor doi sfinți mucenici, va fi săvârșit Acatistul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah, urmat de slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Moaștele Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah au fost aduse în țara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab și depuse la Mânăstirea Curtea de Argeș. În anul 1949, la 25 octombrie, prin porunca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaște au fost aduse la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dumitrie” din Craiova, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian al Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente