Procesiune cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia la praznicul Izvorul Tămăduirii

În Vinerea Luminată credincioșii Bisericii Ortodoxe sărbătoresc praznicul închinat Maicii Domnului, numit Izvorul Tămăduirii.

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, mii de credincioși au participat astăzi la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează eparhiaargesului.ro

În cuvintele de învățătură Chiriarhul Eparhiei a prezentat credincioșilor istoria acestui praznic închinat Maicii Domnului, amintind de mijlocirea permanentă a Sfintei Fecioare Maria pentru întreg neamul omenesc, dar și de credința neîndoielnică care izvorăște permanent din inimile curate, capabile să ierte toate greșelile semenilor .

Credincioșii prezenți astăzi în Catedrala Arhiepiscopală au avut posibilitatea să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, ocrotitoarea Argeșului, care au fost scoase încă de aseară în procesiune. De asemenea majoritatea au venit pentru apa tămăduitoare sfințită de slujitorii bisericii încă de la primele ore ale dimineții.

În timpul anului bisericesc, moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia sunt scoase de trei ori din Paraclisul Arhiepiscopal: în 7 decembrie-în ziua de cinstire a Sfântuliței de la Argeș, 15 august-la hramul Catedralei Arhiepiscopale și la praznicul Izvorul Tămăduirii.

Praznicul cinstit astăzi de toți credincioșii Bisericii Ortodoxe, ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului sa bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de boala sa.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserica unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Această Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.Sărbatoarea Izvorul Tamaduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește slujba de sfințire a apei, dupa o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Comentarii Facebook


Știri recente