Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei

La Biserica Icoanei din Protoieria II Capitală se va desfășura, în perioada 18-24 martie, programul-pelerinaj „Icoana – fereastră către Dumnezeu”, organizat de Arhiepiscopia Bucureștilor, Protoieria II Capitală și Primăria Sectorului 2, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paști, informează Ziarul Lumina.

Evenimentele religios-culturale vor începe luni, 18 martie, de la ora 18:00, la Biserica Icoanei, cu slujba Pavecerniței Mari, urmată de o serie de prelegeri catehetice despre semnificația și folosul cinstirii sfintelor icoane la care vor fi invitați teologi specialiști în pictură bisericească. Potrivit părintelui paroh Ioan Popescu, astfel de întâlniri catehetice cu credincioșii vor avea loc în fiecare zi până vineri, după slujba de seară. Marți, 19 martie, de la ora 11:00, la Complexul pentru activități recreative și educație „Sfântul Pantelimon” al Primăriei Sectorului 2 va fi vernisată o expoziție de icoane realizate de elevi de la unitățile de învățământ din sectorul 2, intitulată „Icoana în inima copilului”. Vineri, 22 martie, după slujba Pavecerniței săvârșită de la ora 18:00, în Biserica Icoanei va avea loc un concert de cântări religioase susținut de corul parohial.

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 17:00, va fi săvârșită slujba Vecerniei, după care va avea loc, de la ora 18:30, o procesiune cu icoane în jurul Parcului Grădina Icoanei din apropiere, intitulată „Lumina Ortodoxiei”, urmată de un concert de cântări religioase și de cuvinte de învățătură. În timpul procesiunii, preoții și credincioșii vor purta în mâini lumânări aprinse și vor cânta imne bisericești, iar un detașament de jandarmi în uniforme de gală va purta în mâini torțe aprinse. Duminică, 24 martie, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de la ora 10:00, iar de la ora 13:30 va avea loc o a doua procesiune în jurul Parcului Grădina Icoanei la care vor participa preoți și credincioși de la toate parohiile din Protoieria II Capitală. Icoanele purtate în mâini de credincioși în timpul procesiunii vor fi sfințite la ora 14:15, moment urmat de rostirea Crezului, alocuțiunile organizatorilor și un cuvânt de învățătură pentru credincioși.

Prima duminică din Postul Sfintelor Paști a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruința dreptei credințe asupra iconoclasmului (erezie care susținea că sfintele icoane nu trebuie cinstite) și, în general, asupra tuturor ereziilor.

Comentarii Facebook


Știri recente