Procesiune cu icoana Sf. Antonie la Curtea Veche

În fiecare an, la 17 ianuarie,Biserica Sfântul Antonie – Curtea Veche,Paraclis Patriarhalîşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Sărbătoarea hramului a început din această seară cu procesiunea ce a purtat icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare până la locul unde s-a aflat biserica Sfântul Anton ce a ars în incendiul din anul 1847. Acesta este al patrulea an când se săvârşeşte această procesiune. Aici, s-a oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare de către un sobor de preoți format din Pr. Cons. patriarhal Nicolae Dascălu, Pr. Cons. patriarhal Constantin Stoica, Pr. paroh Gheorghe Zaharia, Pr. Cons. patriarhal Ciprian Apetrei, Pr. Romulus Stănculescu, Pr. Viorel Barbu şi Pr. Florin Scuturoiu.

La final, Părintele Cons. patriarhal Ciprian Apetrei a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți.

„Acest pelerinaj pe care îl facem ne arată pe de o parte că locul unde ne aflăm acum este un loc sfânt marcat printr-un monument, dar în acelaşi timp ne arată o continuitate a iubirii Sfântului Antonie pentru noi, cei de astăzi, şi după 1700 de ani de la existenţa sa în această lume. Să ne rugăm Sfântului Antonie, să-i mulţumim pentru toate binefacerile pe care le-a mijlocit pe lângă Bunul Dumnezeu în viaţa noastră”.

După slujba Acatistului s-a mers din nou, în procesiune, la Biserica Domnească, iar icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare a fost aşezată spre închinare.

Sute de credincioşi au participat la manifestările din această seară care au continuat cu săvârşirea, în sfântul locaş, a Slujbei Vecerniei unită cu Litia.

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurileBuna Vestireşi Sfântul Cuvios Antonie Cel Marea fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559. A fost edificată şi zugrăvită de Petru cel Tânăr sub îndrumarea doamnei Chiajna. Sfântul Antonie a devenit ocrotitorul bisericii Sfântul Anton – Curtea Vechedupă incendiul din23 martie 1847când BisericaSfântul Anton – Puşcăriedin apropierea Bisericii Domneşti a ars în întregime de unde a fost salvată în chip minunat Icoana făcătoare de minuni ce se află în Biserica Domnească de la Curtea Veche.

Comentarii Facebook


Știri recente