Problemele externe în atenția Sinodului Bisericii Ortodoxe Poloneze

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Poloneze s-a întrunit în ședință de lucru marți, 2 aprilie 2019, sub președinția Preafericitului Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii.

Potrivit comunicatului publicat de cancelaria Sfântului Sinod, agenda de lucru a cuprins mai multe probleme externe, printre care și situația eclesiastică din Ucraina.

Ierarhii polonezi au reiterat poziția exprimată anul trecut referitoare la problema bisericească din Ucraina și anume că „Biserica Ortodoxă Autocefală a Poloniei este și va fi în favoarea oferirii independenței depline – autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina”.

În comunicat se menționează că a fost analizată corespondența pe tema ucraineană primită din partea Bisericilor Ortodoxe surori, inclusiv din partea unor credincioși ai Bisericii Ortodoxe Poloneze.

De asemenea, au fost făcute publice fragmente dintr-o scrisoare a Mitropolitului Sava transmisă în numele Sfântului Sinod la mijlocul lunii martie 2019.

În această scrisoare Mitropolitul Sava afirma că „autocefalia Bisericii din Ucraina trebuie bazată pe normele dogmatice și canonice ale întregii Biserici”, adăugând că Biserica Poloneză cooperează cu celelalte Biserici locale în vederea rezolvării situației ecleziastice din Ucraina.

Mitropolitul a făcut referire la importanța validității hirotoniilor pentru a putea constitui „un organism bisericesc sănătos”.

În plus, ca răspuns la o dezinformare, Sfântul Sinod al Bisericii Poloneze au adus lămuriri privind primirea a trei episcopi stiliști din Portugalia. Acești episcopi schismatici au solicitat rehirotonirea lor de către ierarhii Bisericii Ortodoxe Poloneze.

A fost anunțată participarea unei delegații a Bisericii Poloneze la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși care va avea loc în septembrie la Craiova.

Au mai fost ascultate rapoartele privind unele vizite externe în Grecia și Rusia.

La ședința de lucru din luna februarie, când a fost analizată și la București problema Bisericii din Ucraina, Sfântul Sinod a transmis că va solicita clarificări din partea Patriarhiei Ecumenice referitoare la problema ierarhilor și preoților necanonici din Occident, care au aparținut fostului „Patriarhat al Kievului”.

Tot atunci s-a anunțat că problema Bisericii din Ucraina va fi analizată și la viitoarea ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când se va ține seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei.

Patriarhia Română a subliniat nevoia cultivării unor relații spirituale cu parohiile românești din Ucraina în vederea respectării identității etnice și lingvistice a românilor.

Foto credit: Orthodox.pl

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…