Pro Vita Iași: Telefonul Vieții a salvat anul trecut 35 de copii – și tot atâtea suflete de mamă

Părintele Radu Brînză, coordonatorul Pro Vita Iași, departamentul pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor, a scris un editorial pentru publicația QMagazine, în care prezintă bilanțul din 2021 al serviciului de sprijin Telefonul Vieții și relatează cum decurge o intervenție de consiliere când o femeie în criză de sarcină apelează la linia telefonică gratuită.

„Era ziua de Bobotează, 2022, când Anca Pulpa, psiholog și consilier specializat în terapie pentru criză de sarcină în cadrul Departamentului Pro Vita, se bucura de ultimele sale zile de concediu la bunici, lângă Mănăstirea Cozancea”, scrie Părintele Radu Brînză.

„Pe dealul Cozancei din județul Botoșani, conectarea la semnalul telefonic se poate face doar undeva sus, lângă un copac bătrân. În mijlocul satului, nu încape vorbă de așa ceva. Ești totalmente rupt de lumea virtuală și te poți bucura de liniște deplină, fără notificări și alerte”, continuă el.

Însă „întâmplarea face că, uneori, lucrurile se așază cum nu te aștepți și frumusețea vieții poate veni chiar prin intermediul sau, mai bine zis, cu ajutorul acestor instrumente”.

Mănăstirea Cozancea văzută de pe deal. Foto: Pro Vita Iași

Deși era încă în vacanță, Anca Pulpa, psiholog și consilier pentru criză de sarcină la Pro Vita Iași, a urcat în deal, pentru a-și verifica notificările de pe telefon. Avea o mulțime de apeluri și mesaje.

„O femeie de 27 ani din Timișoara, însărcinată, cu programare fixată pentru avort pentru data de 8 ianuarie, trebuia să aleagă între VIAȚA sau MOARTEA propriului copil. Cerea ajutor, înțelegere și susținere pentru decizia ce urma a fi luată”, scrie preotul.

Era ger, iar Anca Pulpa a înghețat vorbind și trimițând mesaje din vârful dealului. O motivau dorința de a salva sufletul mamei și pe al copilului nenăscut, dar și propriul suflet, căci cunoaște din experiență trauma produsă de un avort.

Anca Pulpa, psiholog și consilier pentru criză de sarcină la Pro Vita Iași. Foto: Pro Vita Iași

Cu rugăciunea în inimă, psihologul a sunat-o pe timișoreanca în criză de sarcină. A îndemnat-o să nu ia o decizie în timp ce se simte tulburată de aflarea veștii, ci să aștepte să se mai liniștească. Au programat o discuție video și alte două întâlniri online.

Apropierea și sprijinul primit i-au dat încredere femeii, care a decis să păstreze copilul, mai ales că alegerea nu era împotriva conștiinței sale.

Copilul se va naște în preajma sărbătorii Nașterii Maicii Domnului. „Coincidență sau minune?” se întreabă Părintele Radu Brînză.

Telefonul Vieții, linia telefonică gratuită pentru femei în criză de sarcină creată de Pro Vita Iași, a primit anul trecut 600 de apeluri de la femei însărcinate. Dintre acestea, 35 au păstrat copilul.

„E mult? E puțin? Nu știm. Ceea ce știm sigur, însă, este că, peste șase ani, o ceată de 35 de copii zâmbitori vor umple băncile în prima lor zi de școală”, scrie Părintele Radu Brînză. Practic, într-un an de zile, Telefonul Vieții a dat României o clasă întreagă de elevi în plus – nu consumatori de resurse, ci producători de resurse, cu brațele și inteligența lor.


Telefonul Vieții are numărul 0800.800.116 și poate fi apelat gratuit din orice rețea fixă sau mobilă de pe raza județelor Iași, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Bacău, Cluj, Galați, Timiș și din București.

Donează

Cont Lei: RO08CECEIS1030RON1014342
Cont Euro: RO68CECEIS10C1EUR1103231
Banca: CEC Bank
Titular: Mitropolia Moldovei și Bucovinei
CIF: 5334656
Cod SWIFT: CECERO
Detalii plată: TELEFONUL VIEȚII

Foto credit: Freepik.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente