Priveghere de hram la biserica Sf. Anton – Curtea Veche din Bucureşti

Biserica Domnească de la Curtea Veche îşi va sărbători vineri, 17 ianuarie 2015, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

În această seară, Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de preoţi format din Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin, Pr. Mihai Aurel, Vicar-eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Pr. Cons. patriarhal Nicolae Dascălu, Pr. Cons. patriarhal Constantin Stoica, Pr. paroh Gheorghe Zaharia, Pr. Cons. patriarhal Ciprian Apetrei, Pr. Romulus Stănculescu, Pr. Viorel Barbu şi Pr. Florin Scuturoiu.

La final, Pr. Cons. patriarhal Constantin Stoica a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

„Iată cum la 1700 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare noi în această seară, iar dumneavoastră mai mult ca sigur ori de câte ori veniţi în această sfântă biserică, simţiţi duhul Marelui Antonie. Acest părinte al pustiului egiptean născut la mijlocul secolului al III-lea într-o localitate care a devenit celebră prin Cuviosul Antonie cel Mare. Nu este nimic spectaculos în viaţa Sfântului Cuvios Antonie cel Mare dacă este să gândim prin prisma noastră a celor de astăzi care în societatea în care trăim suntem obişnuiţi să ne confruntăm practic zi de zi cu ceea ce s-ar numi senzaţionalul vieţii de zi cu zi. Nu este nimic spectaculos, ci doar rugăciune, priveghere şi multe sfaturi pe care Cuviosul Antonie cel Mare le-a dat numeroşilor săi fii duhovniceşti. Pe de altă parte, dacă mai este să descifrăm un sens al vieţii Sfântului este acela al luptei cu ereticii şi în special cu erezia ariană care producea destul de multe pagube sufleteşti în Egiptul în care el a trăit”.

Manifestările cu prilejul hramului au debutat în cursul zilei de astăzi, 16 ianuarie 2015, începând cu ora 16:30, printr-o procesiune cu icoana Sfântului Antonie de la Biserica Domnească până la locul unde ars în incendiu vechea biserică la anul 1847.

Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc în anul 251, acest mare luminător al credinţei a fost fiul unor ţărani creştini înstăriţi.

Comentarii Facebook


Știri recente