Principesa Ileana a României a fost pomenită la ctitoria ei din Ellwood City

Principesa Ileana a României, devenită monahia Alexandra în 1967, a fost pomenită vineri, 28 septembrie, la Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ellwood City, unde îşi doarme somnul de veci.

Ea a fost pomenită în cadrul Liturghiei oficiate de Arhiepiscopii Nathaniel de Detroit şi Mihail de New York şi New Jersey (OCA) la împlinirea a cincizeci de ani de la înfiinţarea aşezământului monahal primă mănăstire ortodoxă de obşte românească din America de Nord.

După slujba Vecerniei de vineri seara a avut fost pusă în scenă o monodramă dedicată principesei Ileana, având ca sursă de inspiraţie cartea semnată de aceasta: Trăiesc din nou.

Piesa a fost pusă în scenă de actriţa Liana Ceterchi, informează OCA.

Principesa Ileana s-a născut în data de 23 decembrie 1909, la București.

Ea s-a retras în anul 1961 la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Bussy-en-Othe, Franţa, cu îndrumarea Mitropolitului Antonie Bloom de Suroj.

În anul 1967, a îmbrăcat haina monahală, devenind Maica Alexandra. Tot în 1967, Maica Alexandra a ctitorit Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ellwood City, Pennsylvania.

În vârstă de 82 de ani, Maica Alexandra a trecut la cele veşnice, în data de 21 ianuarie 1991, la spitalul St Elizabeth din Youngstown, Ohio. Este înmormântată în curtea Mănăstirii Schimbarea la Faţă.

Foto credit: OCA

Comentarii Facebook


Știri recente