Prin cântare și rugăciune, comunicăm duhovnicește: Patriarhul Daniel a primit ultimele cete de colindători din acest an

„Prin cântare și rugăciune, noi comunicăm duhovnicește” cu Dumnezeu și cu semenii, a spus joi seară Patriarhul Daniel. Preafericirea Sa a primit la Reședința Patriarhală ultimele cete de colindători din acest an.

Acestea au reprezentat trei lucrări misionare făcute de clerici și mireni din Biserica Ortodoxă. Patriarhul le-a mulțumit tuturor pentru misiunea pe care și-au asumat-o.

Primul grup a fost cel al studenților ortodocși: Corul Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) Bucureşti, dirijat de Andrei Bândilă. Tinerii au venit la Reședința Patriarhală îmbrăcați în port popular.

Corul ASCOR București l-a colindat joi, 22 decembrie 2022, pe Patriarhul României la Reședința Patriarhală din București. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Aici aveți reprezentată toată România în diversitatea aceasta a costumelor”, le-a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Vă dorim sărbători fericite și să continuați această activitate a asociației și să transmiteți mai departe cu bucurie și cu mult entuziasm ceea ce ați primit de la generațiile trecute și, prin aceasta, tradiția ASCOR-enilor se va continua.”

Patriarhul României a primit joi, 22 decembrie 2022, ultimele grupuri de colindători ale anului. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

În continuare, Patriarhul României a primit Grupul de colindători de la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, coordonat de Părintele Cătălin Constantin Caucă.

După ce au cântat, Părintele Patriarh le-a vorbit despre semnificația Nașterii Domnului cu trup: „Sunteți colindători, care aduc în suflet multă pace sfântă de la Hristos Domnul, care a venit în lume să mântuiască lumea, precum s-a spus: Se naște și crește, să ne mântuiască”.

„Mântuire înseamnă unirea omului muritor cu Dumnezeu cel veșnic viu”, a mai explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a primit joi, 22 decembrie 2022, și Grupul de colindători de la Penitenciarul Bucureşti-Rahova. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Vă dorim ajutorul Domnului și să aveți, prin rugăciune și cântare, această legătură nu numai cu Biserica, ci și cu cei dragi de acasă, pentru că, prin cântare și rugăciune, noi comunicăm duhovnicește. Rugăciunea și cântarea arată sufletul în comunicare, nu în izolare.”

Corul care a încheiat seara colindelor și seria de colindători din acest an a fost Grupul vocal al Asociaţiei Creştine „Sfântul Ierarh Alexandru şi Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Sectorul 1 al Capitalei, grup coordonat de Părintele Ioan-Alexandru Ivan.

Grupul vocal al Asociaţiei Creştine „Sfântul Ierarh Alexandru şi Sfânta Cuvioasă Parascheva”, coordonat de Părintele Ioan-Alexandru Ivan (stânga sus), a încheiat joi, 22 decembrie 2022, seria cetelor de colindători la Reședința Patriarhală. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pentru cântări, dar și pentru activitatea depusă de asociația pe care o reprezintă, despre care a spus că „are în mod deosebit o grijă pastorală pentru persoanele în vârstă, pentru seniorii și bunicii României, cum se mai numesc acești oameni înțelepți”.

Grupul vocal al Asociaţiei Creştine „Sfântul Ierarh Alexandru şi Sfânta Cuvioasă Parascheva” l-a colindat pe Părintele Patriarh Daniel. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„În limbajul nostru românesc, Bunicul și Bunica sunt o formă mai solemnă a numelui de Bunul și Buna. În unele zone ale țării, așa sunt numiți bunicii: Bunul și Buna, pentru că acest nume este dat de copii, de nepoți. În general, părinții sunt mai exigenți cu propriii lor copii, dar bunicii sunt mai îngăduitori”, a observat Preafericirea Sa.

În ultima săptămână dinaintea Crăciunului, Patriarhul României a primit 15 cete de colindători la Reședința Patriarhală.

O retrospectivă a grupurilor care l-au colindat pe Părintele Patriarh Daniel în celelalte zile ale săptămânii se găsește mai jos:

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…