Primul monument în cinstea marelui teolog-martir Pavel Florenski a fost inaugurat în Rusia

O serie de monumente au fost inaugurate în Serghiev Posad, inclusiv primul monument din Rusia dedicat părintelui Pavel Florenski, teolog, filosof, matematician și om de știință rus, care a marcat teologia secolului XX și care a fost martirizat de bolșevici în anul 1937.

Un bust al monahului martir Kronid Lyubimov și o statuie a Sfintei Elisabeta Marea Ducesă, persoane cu care Pavel Florenski și-a petrecut o parte din viață, au fost inaugurate joi, 18 iulie 2019, în cadrul ansamblului memorial dedicat tuturor victimelor din anii persecuției și represaliilor.

Părintele Pavel a profesat la Academia de Teologie din Moscova, părintele Kronid a fost ultimul stareț al Lavrei Sfântului Serghie din Serghiev Posad înainte de închiderea ei în 1921, iar Sfânta Elisabeta este fondatoarea Mănăstirii Surorilor Milostivirii din Serghiev Posad, unde Pavel Florenski slujea ca duhovnic.

Primul monument în cinstea Pr. Pavel Florenski. Foto credit: Patriarhia Moscovei / Pr. Igor Palkin

Pavel Florenski a fost un exemplu de filosof, teolog, om de știință, inventator, filolog, enciclopedist și teoretician. Contemporanii îl numeau da Vinci al Rusiei.

Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în detenție, fiind condamnat la moarte în 1937.

Ansamblul memorial a fost construit la inițiativa Fundației pentru Știință și Cultură Ortodoxă Pavel Florenski și a fost sfințit de Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, scrie OrthoChristian.

Patriarhul Moscovei a citit rugăciuni adresate noilor mucenici și mărturisitori ai Bisericii Ruse și a oficiat un parastas pentru odihna părintelui Pavel Florenski și a tuturor celor care au suferit pentru credință.

Monumentul dedicat lui Pavel Florenski are aproximativ 2,5 m și îl reprezintă pe teologul rus stând pe Golgota în fața Crucii ca unul dintre sutele de mii de martiri nevinovați care au fost închiși și au suferit pentru credință în anii persecuției.

În mână ține manuscrisele lucrării sale de teologie și filosofie „Stâlpul și temelia Adevărului”.

Foto credit: Patriarhia Moscovei / pr. Igor Palkin

Comentarii Facebook


Știri recente