Primul episcop de Hotin, omagiat de PS Antonie: A ridicat șase biserici în Bălți

Catedrala „Sfinţii Împăraţi” și alte cinci biserici din Bălți au fost construite în timpul primului episcop de Hotin, Mitropolitul Visarion Puiu. În semn de recunoștință pentru activitatea sa misionară, Episcopul Antonie de Bălți l-a comemorat pe marele ierarh român cu ocazia împlinirii a 57 de ani de la moarte.

PS Antonie a oficiat marți, 10 august, o slujbă de pomenire la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani.

Cu această ocazie, ierarhul a amintit de patrimoniul lăsat de Mitropolitul Visarion Episcopiei Hotinului și de bogata sa activitate misionară, pastorală și culturală. „Dreptatea trebuie să triumfe prin recuperarea a tot patrimoniului”, a subliniat actualul Episcop de Bălți.

Părintele Episcop a subliniat faptul că „Mitropolitul Visarion Puiu este un model de slujire a Bisericii şi Neamului pentru fiecare cleric şi creştin”.

©Episcopia de Bălți

Mitropolitul Visarion Puiu, (pe numele de mirean Victor Puiu) s-a născut la 27 februarie 1879, Paşcani, pe atunci în judeţul Suceava. A fost primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 – 1935). Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923).

Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident. Între anii 1945-1958 a condus Eparhia românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală.

În 1946 a fost condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din Bucureşti. A trecut la cele Domnul în data la 10 august 1964.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente