Prima zi de Crăciun la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an la 25 decembrie Nașterea Domnului (Crăciunul).

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș.

Potrivit eparhiaargesului.ro, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învățătură creștinilor veniți într-un număr foarte mare, amintind de importanța acestei sărbători care trebuie să schimbe fiecare suflet în parte, urmând exemplul Pruncului Iisus, care prin Nașterea Sa a adus bucurie la toate neamurile: ”De veacuri, suspinul nostru după Dumnezeu, ca de altfel, şi suspinul întregii firi, păstrează în adevăr aprinsă râvna noastră de a ne ridica la starea dintâi şi de acolo la asemănarea cu Dumnezeu: În ce fel doreşte cerbul spre izvoarele apelor, aşa sufletu-mi doreşte spre Cel bun, spre Dumnezeu”. (…) Privind cu grijă asupra vieţii noastre, vedem că în faţa ochilor inimii noastre pluteşte întunericul, iar puterile noastre sunt prea slabe pentru a ne putea urca singuri până la cer, de aceea Iisus Hristos a îmbrăcat trup de om. El a luat “chip de rob, făcându-se oamenilor asemenea şi la înfăţişare dovedindu-Se ca om”, pentru a “schimba înfăţişarea trupului umilinţei noastre în asemănarea Trupului slavei Sale”. El S-a făcut asemenea cu noi pentru a ne face pe noi asemenea cu El. (…) “Taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută”, se vădeşte acum când Iisus Hristos, Domnul, a luat, într-adevăr trup de om, trupul lui Adam; dar nicidecum trupul lui Adam cel căzut, ci trupul lui Adam neîntinat de păcatul strămoşesc, născându-se în sfinţenie, deoarece El n-a moştenit păcatul lui Adam. Duhul Sfânt este Acela care a coborât peste Preacurata Fecioara Maria şi puterea Celui Preaînalt, a umbrit-o: “Trup curat şi sfânt şi fără de prihană şi de tot păcatul neumblat din trup de fecioară a luat Hristos”, zice Sfântul Ioan Gură de Aur”.

În încheierea cuvântului, Înaltpreasfinția Sa, a transmis creștinilor urări de sănătate, zile senine și fericite, întru mulți, buni și rodnici ani.

Comentarii Facebook


Știri recente