Prima sinaxă monahală sub păstorirea IPS Calinic al Sucevei și Rădăuților s-a desfășurat la Mănăstirea Putna

Stareții și starețele așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au ținut joi sinaxă la Centrul „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna. Aceasta a fost prima lor întâlnire cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, noul arhiepiscop.

Lucrările s-au desfășurat după Sfânta Liturghie, atingând teme duhovnicești, administrative și patrimoniale.

Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna și Exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a vorbit despre trecutul și prezentul așezămintelor monahale din eparhie. El a prezentat și unele mănăstiri și schituri mai puțin cunoscute.

Participanții au primit Dipticele cu ordinea canonică a așezămintelor monahale, în funcție de anul înființării, pomelnicul stareților și starețelor pentru a fi pomenit la fiecare mănăstire și harta tuturor așezămintelor monahale bucovinene.

Reorganizare administrativă

Partea centrală a Sinaxei a fost cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Pe baza unei corespondențe cu mănăstirile bucovinene, ierarhul a sintetizat o serie de probleme și a făcut propuneri concrete pentru buna organizare a mănăstirilor.

Scopul propunerilor este asigurarea unei vieți duhovnicești armonioase în așezămintele monahale, petrecută în respect și dragoste de aproapele și slujire a lui Dumnezeu.

Despre reorganizarea administrativă a vorbit și Părintele Protosinghel Paraschiv Dabija, Vicar administrativ al arhiepiscopiei.

Părintele Arhidiacon Vasile Demciuc, Consilier la Sectorul Patrimoniu, a prezentat un referat despre protejarea patrimoniului cultural. „Monumentele istorice bisericești nu ne înalță doar emoțional, ci ne înalță relațional: în relația cu Dumnezeu – Creatorul și cu generațiile umane, în timp și peste timp”, a spus Părintele arhidiacon.

„Când lăsăm să cadă și să se degradeze monumentul ce are vocația să ne ridice, să ne înalțe și să ne transfigureze istoria și existența, este evident că ne aflăm noi înșine în starea de decădere și autodemolare spirituală.”

Noul Antimis al eparhiei

Părintele Vicar Paraschiv Dabija și Părintele Protosinghel Dosoftei Dijmărescu, Exarh cultural, au prezentat noul Antimis care va fi folosit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Acesta a fost lucrat folosind o serie de icoane pictate la Mănăstirea Putna, ornamente de pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și culori specifice mănăstirilor cu pictură exterioară din Bucovina.

Înțelesul dogmatic al Antimisului este acela de altar de jertfă, pentru a aduce credincioșilor Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos Care a pătimit, S-a răstignit, a înviat și S-a înălțat pentru a reface legătura de comuniune între om și Dumnezeu.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților numără peste 50 de mănăstiri și schituri, din care opt dețin biserici pictate incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente