Prima întâlnire a credincioșilor cu biserica lor, văzută prin lentila unui fotograf clujean

Imaginile fotografului Nicu Cherciu redau atmosfera de la prima liturghie cu participarea credincioșilor oficiată la Biserica Sf. Ioan-Iacob Hozevitul din Florești, județul Cluj. Părintele paroh Ovidiu-Ciprian Marțiș a grăbit lucrările de sistematizare a curții, pe care apoi a împodobit-o cu flori pictate în toate culorile curcubeului. Credincioșii au răspuns cu multă emoție la acest pas făcut în întâmpinarea lor.

Părintele paroh prevăzuse că, la sfârșitul stării de urgență, participarea credincioșilor la liturghie avea să fie permisă doar în aer liber. Dar curtea bisericii sale nu era nici pe departe pregătită să-și primească oaspeții.

„M-am sfătuit cu Consiliul Parohial. Chiar dacă nu eram încă pregătiți pentru acest efort financiar, am decis să turnăm beton și să nivelăm curtea”, povestește el. Gândul îl avea dinainte de pandemie, dar tot amâna momentul, pentru că avea nevoie de material costisitor, pentru sute de metri pătrați, în timp ce biserica era încă neterminată.

„După ce am văzut ce platou frumos a ieșit, m-am gândit că nu ar fi rău să facem raiul pe Pământ în curte”, adaugă părintele. Inspirat de florile desenate cu cretă în curtea Bisericii Sf. Nicolae – Socola din Iași, părintele a decis să facă la fel și în curtea sa.

I-a comandat unui tâmplar un șablon, a împărțit curtea în puncte aliniate cu laserul și distanțate conform recomandărilor de siguranță sanitară, apoi a trasat contururile florilor cu ajutorul voluntarilor și l-a invitat pe pictorul bisericii să combine culorile acestora cum știe mai bine.

Astfel, la prima liturghie duminicală de după starea de urgență, biserica își aștepta credincioșii cu o curte pe deplin amenajată și plină cu 150 de flori stilizate, colorate în toate culorile curcubeului. A doua zi, după liturghie, pictorul a mai adăugat 30 de flori.

„Avem o biserică vie, cu o comunitate bine închegată”, spune părintele Ovidiu-Ciprian Marțiș. Dintre aceștia, 250-300 de persoane sunt nelipsite de la liturghie duminică de duminică. Excepție au făcut în perioada stării de urgență, când oamenii au urmărit de acasă liturghia transmisă în direct pe contul de Facebook al parohiei.

„Dacă noi, preoții, le cerem ascultare credincioșilor, și noi trebuie să facem ascultare la rândul nostru și să dăm dovadă de spirit civic, respectând cerințele sanitare”, mai spune părintele paroh.

Regăsirea de duminică a fost emoționantă. Amenajarea curții a fost o muncă grea, recunoaște părintele, dar a meritat. „Rezultatele frumoase vin întotdeauna cu jertfă”, spune el. „Iar duminică am trăit cu adevărat ziua de Paște!”

„Am așteptat cu nerăbdare răspunsul mărturisitor «Adevărat a înviat!» din inimile credincioșilor mei, stând față către față, privindu-ne în ochi. A fost o emoție sfântă să-i avem din nou atât de aproape”, adaugă părintele. „Cu adevărat o liturghie mult așteptată, trăită și de viață dătătoare! A fost, sper, vremea unui nou început, în Iisus Hristos, Domnul nostru”.

Parohia mai are de realizat lucrările de tencuire la interior și exterior, placajul exterior cu piatră, șapa, hidroizolația și adăugarea olanelor de la acoperiș, precum și pictura interioară.

Părintele Ovidiu-Ciprian Marțiș spune că și-a dorit foarte mult o biserică în stil bizantin, mai puțin prezent în zona Transilvaniei. „Am studiat o mulțime biserici istorice de acest tip și am inclus elemente de la 22 dintre ele, într-o sinteză unică, realizată cu ajutorul arhitecților noștri”, spune el.

Dacă vreți să ajutați biserica „Sf. Ioan-Iacob Hozevitul” din Florești, îl puteți suna pe părintele paroh la numărul de telefon 0739.677.181.

Comentarii Facebook


Știri recente