Prima Duminică din Post la Caransebeș

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită în mod deosebit la Caransebeș. Sărbătoarea a început printr-o procesiune de la paraclisul episcopal „Sf. Împ. Constantin și Elena” din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” la Catedrala episcopală. Alături de soborul slujitor, au participat elevi seminariști, copii și tineri din centrele de tineret ale episcopiei din Reșița, Bocșa, Oravița și Moldova Nouă, cu toții purtând în mâini icoane, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea și Darius Herea.

În continuare, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși, mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Caransebeșului a hirotonit întru preot pe diaconul Mihăiță Dicu și în treapta diaconiei pe tânărul teolog Ioan Goloșie, amândoi urmând să slujească în parohii vacante din cuprinsul eparhiei.

Din încredințarea ierarhului, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, îndemnând credincioșii să sprijine activitatea Bisericii Ortodoxe Române prin susținerea colectei pentru Fondul Central Misionar.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Lucian a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța statorniciei în dreapta credință, pe care o dobândim având ca mijlocitori pe Sfinții Părinți și împlinind tot ceea ce aceștia au hotărât la Sinoadele ecumenice: „Prin procesiunea cu sfintele icoane, având alături elevii seminariști și tinerii de la centrele noastre de tineret, a arătat ierarhul caransebeșean, am sărbătorit și la Caransebeș, Duminica dreptei credințe. Urmând învățăturii Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea ecumenic, din anul 787 și de la Sinodul din Constantinopol, din anul 843, care au statornicit ca prima duminică a Postului Mare să fie închinată dreptei credințe și biruinței ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, în această sfântă zi, mai mult decât oricând, arătăm cinstire și sfintelor icoane. Biruința ortodoxiei din primul mileniu creștin se datorează mai ales vieții, lucrării și învățăturii primilor creștini, dar și a Sfinților Părinți de la Sinoadele ecumenice, care ne vor rămâne pentru totdeauna modele autentice de urmat. Pentru adevărații credincioși ortodocși, cinstirea sfintelor icoane, ferestre către Împărăția lui Dumnezeu, se împletește cu preacinstirea Maicii Domnului, cu cinstirea sfinților care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac, a sfintelor moaște și a sfintei și de viață făcătoarei Cruci. Să rămânem și noi, asemenea sfinților din vechime, statornici în credință și mulțumitori lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale, cele bogate„.

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…