Prima consfătuire a noului cerc de cultură și spiritualitate la Centrul pastoral-misionar de la Păltiniș

La Centrul pastoral-misionar „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din stațiunea montană Păltiniș, județul Sibiu, a avut loc astăzi, 27 noiembrie, prima consfătuire a noului cerc de cultură și spiritualitate, care adună ierarhi, preoți, scriitori și intelectuali de elită, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

În Biserica „Schimbarea la Față” a Schitului Păltiniș a fost oficiată Sfânta Liturghie la primele ore ale dimineții, cu participarea IPS Mitropolit Laurențiu, a unor preoți profesori, consilieri eparhiali și protopopi, precum și a intelectualilor invitați la cosnfătuire. Slujba religioasă a fost oficiată de Preasfințitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar în soborul slujitor s-au aflat starețul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea și arhid. Ioan I. Ică jr. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, condus de eclesiarhul lăcașului de cult, arhimandritul Macarie Țuțul.

În cadrul Sfintei Liturghii, filosoful Constantin Noica a fost pomenit, iar la sfârșit a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru toți participanții. O slujbă de pomenire a marelui filosof a fost oficiată mai apoi și la mormântul său de lângă biserica schitului. După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu i-a oferit scriitorului Andrei Pleșu cea mai mare distincție a Mitropoliei Ardealului pentru mireni și anume „Crucea Șaguniană”, un semn de prețuire și de apreciere față de apropierea marelui scriitor față de Biserica străbună și față de cele sfinte

Ziua a continuat la Centrul pastoral-misionar „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” cu prima întâlnire a noului Cerc de la Păltiniș, prin care se dorește reînnodarea unui vechi și fructuos dialog între laicatul intelectual și teologi. Întâlnirea a avut titlul „Cult și Cultură” și a avut ca scop identificarea principalelor teme pentru viitoarele întâlniri de la Păltiniș. Alături de Andrei Pleșu, au fost prezenți la Păltiniș mai multe personalități din diferite domenii culturale și amintim aici pe duhovnicul Mănăstirii „Stavropoleos”, protosinghelul Iustin Marchiș, împreună cu stavrofora Mihaela Luchian, stareța mănăstirii amintite și monahia Atanasia Văetiș, muzeograf la așezământul monahal și istoric de artă, profesorul arhitect Constantin-Aurelian Trișcu, criticul literar Dan C. Mihăilescu, scriitorul Costion Nicolescu, artistul restaurator Dan Mohanu, muzicologul Costin Moisil, pictorul Horea Paștina și istoricul Petre Guran.

Comentarii Facebook


Știri recente