Prima Bancă de alimente din România înfiinţată cu ajutorul Bisericii Ortodoxe în Sectorul 6 al Capitalei

Proiectul Banca de alimente

În incinta Centrului de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu-Grant”, din Bucureşti, a avut loc astăzi, 7 decembrie 2016, lansarea proiectului Banca Locală de Alimente Sector 6. Proiectul este realizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 (DAGSP), în parteneriat cu Asociaţia Diaconia – Sector 6.

La eveniment au participat: dl Gabriel Mutu, Primarul Sectorului 6, dna Gabriela Schmutzer, director general al DAGSP Sector 6, şi părintele Costel Burlacu, Protoiereul Protopopiatului Sector 6.

Banca Locală de Alimente Sector 6 este prima instituţie de acest gen înfiinţată de o autoritate locală din România, în conformitate cu principiile Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente – o platformă a Uniunii Europene ce reuneşte 70 de organizaţii, fiind centrată pe prevenirea risipei pe lanţul valoric alimentar, pe cooperarea intersectorială protecţie socială.

Proiectul beneficiază de un teren generos, pus la dispoziţie de Biserica Ortodoxă Română.

Prin intermediul noului nostru proiect, conceptul <a trăi inteligent>, vehiculat în ultimul timp, se aplică şi în domeniul consumului de resurse. Avem deja o serie de actori economici care şi-au anunţat intenţia de a ne sprijini şi vreau să îi îndemn pe toţi colegii mei din ţară, de la nivelul autorităţilor locale, să ne urmeze exemplul şi să apeleze la experienţa noastră în implementarea acestui tip de program. Este foarte important parteneriatul pe care Consiliul Local, Primăria Sector 6 prin DAGSP Sector 6 l-a dezvoltat și l-a promovat cu Asociația Diaconia. Vreau să mulțumesc pe această cale părintelui Costel Burlacu pentru sprijin. 5000 de mp2 sunt puşi la dispoziţie de Biserica Ortodoxă Română unde, prin acest parteneriat cu DAGSP, vom avea această bancă de alimente, a declarat Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

Banca Locală de Alimente Sector 6 vine în întâmpinarea nevoilor de hrană ale persoanelor defavorizate, fie că e vorba de mame cu copii, persoane vârstnice, şomeri sau persoane cu handicap.

 Acest proiect a fost aprobat de Consiliul Local al Sectorului 6 în luna iunie a anului 2015 primind, în februarie 2016, girul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Ne bucurăm că promulgarea Legii privind combaterea risipei alimentare, în noiembrie 2016, ne oferă cadrul legal necesar pentru implementarea lui. Invităm actorii economici precum supermarketuri, lanţuri de magazine, restaurante, firme de catering sau producători agricoli, să ne sprijine în acest proiect inovator, a declarat Gabriela Schmutzer, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

La rândul său, părintele protoiereu Costel Burlacu a amintit semnificaţia zilei de 7 decembrie, zi în care este sărbătorită Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeş. Părintele a evidenţiat că de multe ori această muceniţă, atunci când ducea mâncare tatălui ei la câmp o parte o dădea unor oameni săraci”, şi a subliniat faptul că Biserica Ortodoxă Română nu este indiferentă la nevoile oamenilor”.

Biserica nu rămâne indiferentă faţă de nevoile pe care comunitatea le are. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat înalta binecuvântare, sprijină şi este interesat în mod direct ca toate colaborările pe care noi le avem cu DAGSP Sector 6 să se desfăşoare în condiţii optime. De aceea, Biserica, prin Arhiepiscopia Bucureştilor şi Asociaţia Diaconia Sector 6, pune la dispoziţie terenul pentru construirea acestui proiect în folosul comunităţii. Nădăjduim că acest proiect va aduce multă bucurie, linişte şi speranţă pentru toţi cei care se află în nevoi. Arhiepiscopia Bucureştilor se implică direct pentru desfăşurarea acestui proiect în condiţii cât mai bune. Mulţumim Primăriei Sector 6, Consiliului local şi, în special, DAGSP Sector 6, pentru toate proiecte pe care Biserica le are cu aceste instituţii, proiecte care au adus multă bucurie şi linişte pentru cei care beneficiază de ele, a spus părintele Costel Burlacu.

Se estimează că, prin intermediul Băncii Locale de Alimente Sector 6, peste 35.000 de persoane vulnerabile din comunitate vor beneficia, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, de alimentele necesare traiului de zi cu zi.

0m8a2225

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Ateliere pro-viaţă la Caransebeş

Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș și ATOR Banatul de Munte au organizat, în perioada 22-23 februarie, două ateliere pentru copii: de dezvoltare personală și pro-viață. Cine sunt eu, și cum mă văd ceilalți? a…