Prietenie și educație sub ocrotirea Sfintei Treimi

Fiecare parohie își are povestea ei. Pentru parohia a cărei biserică are hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din sectorul 2, București, povestea a început de mult, în jurul anului 1897, și continuă și astăzi neîntrerupt prin Liturghie, filantropie și deosebită grijă pentru educația tinerilor. Aici există, din inițiativa părintelui paroh Alexandru Moțoc, un exemplar centru socio-educațional ce funcționează în parteneriat cu Școala Generală Nr. 31 din parohie, fiind destinat atât elevilor cu randament școlar scăzut, cât și celor cu rezultate deosebite la învățătură.

Chiar și cel mai grăbit trecător bucureștean care ajunge în cursul unei zile în intersecția dintre bulevardul Lacul Tei cu bulevardul Grigore Moisil va observa în apropierea Parcului Tei Biserica „Sfânta Treime”, cu ziduri mari și groase, așezată discret între blocuri. Noi am ajuns acolo într-o zi de sărbătoare pentru copii și am putut vedea, pe viu, furnicarul de tineri, profesori și părinți aflați „la datorie”.

Copiii împărțiți pe grupe, fiecare cu coordonatorul ei, sunt nerăbdători să înceapă activitățile, să le arate părinților care privesc emoționați că timpul lor petrecut înainte sau după orele de curs în tinda bisericii nu este în zadar, ci este spre zidire personală, informațională, educativ-socială și sufletească. Bucuria se citea deslușit pe chipurile lor, în neastâmpărul lor, odată cu dorința de a arăta cine sunt „artiștii”. Doamna profesoară Cati Fulgeanu, coordonatoarea centrului, și celelalte colege încercau cu grijă părintească să-i așeze în formație de lucru. După o fotografie de grup, copiii se așază în cerc în mijlocul bisericii, sub binecuvântarea Pantocratorului pictat pe boltă. Copiii așteaptă instrumentele de lucru și indicațiile, vrând parcă să ne confirme că spațiul eclesial le era familiar.

Copiii se cunoșteau foarte bine între ei, îndrumătoarele știau dorințele fiecăruia. Am înțeles de la început că activitățile ce se desfășoară în cadrul acestui centru nu sunt doar ocazionale, ci au o continuitate bine așezată.

Centrul este deschis în fiecare zi

Proiectul general sub care se desfășoară acest parteneriat educațional se numește „Lumina din sufletele noastre” și își propune să consolideze colaborarea dintre școală și biserică, în vederea sprijinirii elevilor din clasele I-VIII cu dificultăți de învățare, a elevilor cu o situație familială dezavantajată, dar și în scopul stimulării elevilor cu rezultate deosebite la învățătură.

„În cadrul proiectului nostru derulăm activități care să contribuie la dezvoltarea personală a elevilor implicați, precum și la stimularea potențialului lor artistic. Promovăm tradițiile și obiceiurile locale, în scopul cunoașterii trecutului, dar și a prezentului. Considerăm că prin acest parteneriat educațional aducem un modest ajutor părinților în misiunea grea și în marea răspundere ce apasă pe umerii lor în creșterea trupească și sufletească a copiilor. Toate acestea se întâmplă cu susținerea financiară a parohiei care a și creat acest spațiu și cu sprijinul neîncetat al părintelui paroh Alexandru Moțoc, căruia îi mulțumim și noi, și copiii”, ne-a declarat prof. Cati Fulgeanu, coordonatoarea centrului.

Centrul din curtea bisericii este deschis în fiecare zi, iar în funcție de programul de la școală al copiilor, aceștia vin aici și participă la diverse activități tematice. Primesc cursuri gratuite de română, matematică, engleză, franceză, educație plastică, muzică, restaurare carte. În afara orelor de studiu, copiii din cadrul centrului au parte de vizite și excursii la Catedrala patriarhală, la mănăstirile Cernica, Căldărușani, Pasărea, precum și la muzee și monumente istorice din țară, toate primindu-le ca dar din partea bisericii. „Împreună cu comunitatea parohială pe care o păstoresc am reușit o colaborare foarte frumoasă cu distinșii profesori de la Școala Nr. 31, desfășurând în cadrul centrului nostru diverse proiecte educaționale. Suntem convinși că această împreună-lucrare este o lucrare nobilă și de o valoare inestimabilă, educația copiilor și tinerilor fiind un imperativ evident al zilelor noastre”, a declarat părintele inspector general bisericesc Alexandru Moțoc, parohul bisericii.

After-school

În cadrul parteneriatului funcționează și un program after-school de care beneficiază 10 elevi ai școlii. Resursele financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor aferente activităților desfășurate sunt asigurate de către Biserica „Sfânta Treime”. La început, unii părinți au fost reticenți la ideea de a-și lăsa copiii în cadrul acestui centru, dar, cu timpul, aceștia s-au convins de seriozitatea proiectului și de profesionalismul celor care se străduiesc din răsputeri ca micuții să aibă tot ce le trebuie, și mai ales să-și consolideze cu ajutorul tuturor un set de valori stabile și coerente pentru un stil de viață sănătos – mental, emoțional, fizic și spiritual.

„Ideea parteneriatului educațional dintre școala noastră și Parohia «Sfânta Treime» a aparținut părintelui Alexandru Moțoc, iar noi am primit-o cu mult entuziasm. În acești patru ani de când se desfășoară proiectul am încercat să aducem împreună cât mai multă lumină în sufletele elevilor noștri. Lucrurile funcționează foarte bine pentru că toată lumea participă cu sufletul deschis și cu imensa dorință de a aduce un strop de bucurie în sufletele acestea pure ale copiilor”, a spus prof. Carmen Bălălău.

Miercuri, ziua convorbirilor duhovnicești

Pe lângă oferta educațională și activitățile creative zilnice desfășurate de inimoasa echipă de voluntari, copiii participă în fiecare miercuri din săptămână la convorbirile duhovnicești coordonate de părintele Paul Oprea-Călin. Grupurile de aproximativ 20 de elevi de la Școala Nr. 31, însoțiți de doamna prof. inv. primar Silvia Parga, vin și învață despre evenimentele religioase importante care au loc în preajma întâlnirii lor sau despre alte evenimente și subiecte teologice, bisericești, într-un discurs adaptat pentru fiecare grupă de vârstă. „În acest proiect desfășurăm cu copiii ateliere de creativitate, realizând obiecte cu un anumit scop și cu o anumită tematică, însă punem un accent deosebit și pe aceste întâlniri duhovnicești de la care copiii pleacă și cu un bagaj informațional, dar mai ales se familiarizează cu acest spațiu al prezenței lui Dumnezeu. Această frumoasă activitate de la parohie, acest minunat proiect, o putem sintetiza în câteva cuvinte: prietenie, colaborare, sprijin, muncă în echipă, respect, speranță și binecuvântare de la Dumnezeu”, a declarat prof. Silvia Parga.

Întâlnirile se desfășoară tematic, subiectele fiind alese în așa fel încât să nu se suprapună cu cele din cadrul tematicii orei de religie desfășurate la școală. „În acest an accentuăm importanța Sfinților Împărați Constantin și Elena pentru credința noastră creștină, precum și alte teme și subiecte de interes pentru formarea copiilor. Aceste întâlniri au un folos deosebit pentru faptul că se desfășoară în biserică, cadrul nu este unul oficial, ci unul familial, iar noi socotim că mesajul, cuvântul, este mai puternic în biserică decât la ora de curs. Scopul întâlnirilor este câștigarea unui minim bagaj informațional, și în această direcție am avut rezultate frumoase în cadrul proiectului «Alege școala!», dar și apropierea, familiarizarea copilului cu spațiul eclesial”, a declarat pr. Paul Oprea-Călin.

(Articol publicat în Ziarul Lumina din 27 iunie 2013, apărut sub semnătura Diac. Ciprian Bâra)

Comentarii Facebook


Știri recente