Prezență Arhierească în mijlocul studenților arădeni la început de Post

Urmând tradiția formată deja de mai mult timp la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenților teologi și a dascălilor acestei instituții de învățământ teologic universitar. În acest sens, în Paraclisul studenților din curtea Facultății, pe lângă programul liturgic obișnuit al fiecărei dimineți, în serile acestei săptămâni a fost săvârșită rânduiala Pavecerniței celei Mari împreunată cu cât o parte a Canonului celui Mare de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, așa cum prevede rânduiala din Triod. Pavecernița cu Canonul cel Mare a fost slujită de părintele Ioan Lazăr, duhovnicul Facultății, alături de părinții profesori. La sfârșitul slujbei, câte un părinte profesor al Facultății a adresat în fiecare seară studenților prezenți într-un număr foarte mare și credincioșilor din biserică câte un cuvânt duhovnicesc, îndrumându-i pe calea Postului celui Mare. Astfel, luni a vorbit părintele lect dr. Caius Cuțaru, care a tâlcuit cuvântul Mântuitorului „Fără de Mine nu puteți face nimic”, cu referire specială la osteneala duhovnicească a Postului celui Mare.

Marți seara, părintele lect. dr. Lucian Farcașiu s-a referit la semnificația duhovnicească a primei săptămâni din Postul Mare în viața creștinilor, accentuând în mod special problema pocăinței și a modului în care aceasta se exprimă în viața noastră.

Miercuri seara, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Ștefan Negreanu care a dezvoltat câteva valențe ale trăirii duhovnicești exprimate în Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, informează episcopiaaradului.ro

Joi seara, ultima parte a slujbei Canonului celui Mare și a Pavecerniței a fost încununată de prezența în mijlocul studenților și a părinților profesori slujitori la Paraclisul studențesc, a Întâistătătorului Eparhiei Aradului, Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu. La sfârșitul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, referindu-se la semnificația duhovnicească și liturgică a acestei prime săptămâni a Postului celui Mare. Meditația duhovnicească a Înalt Preasfinției Sale a avut în vedere în mod special structura profund duhovnicească a slujbei Canonului celui Mare, care reprezintă un adevărat îndrumar de trăire în această perioadă de nevoință și postire. De altfel, în cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a oferit o adevărată însoțire liturgică și duhovnicească la conținutul bogat al acestei slujbe a Canonului și în general la perioada de început a Postului celui Mare. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a arătat de asemenea că se află în această săptămână într-un pelerinaj duhovnicesc pe la bisericile și mănăstirile din eparhia noastră, urmând ca acest pelerinaj să fie continuat pe întregul parcurs al Postului Mare până la Sfânta Înviere. De asemenea Înaltpreasfinția Sa s-a referit și la darul liturgic și duhovnicesc pe care l-a făcut preoților și credincioșilor pentru această perioadă a Postului Mare, părintele lect. dr. Lucian Fracașiu, în lucrarea Sfinției Sale intitulată Perioada Triodului pe înțelesul tuturor. La sfârșitul meditației duhovnicești a fost împărtășit cuvântul de binecuvântare arhierească studenților și credincioșilor prezenți în biserică.

În seara de vineri a adresat cuvânt duhovnicesc studenților părintele lect. dr. Filip Albu.

Comentarii Facebook


Știri recente